Translate

wtorek, 18 lutego 2014

Ciasto mega bananowe

Idealne ciasto dla miłośników bananów... Ciasto zostało zjedzone ekspresowo:-)

Składniki biszkopt:
5 jaj
3/4 szkl. cukru
5 łyżek oleju
1 szkl. mąki (bez 2 łyżek)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masa:
1,5 kg nieobranych bananów (tj. ok. 1 kg obranych bananów)
2 galaretki bananowe lub cytrynowe
1 cukier waniliowy 16 g
1 łyżka soku z cytryny
500 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
czekolada do posypania ciasta

Wykonanie:
  1. Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu cukru, cały czas ubijając (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dodawać pojedynczo żółtka i olej, dalej chwilę ubijać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie dodać do nich masę z białek i żółtek i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone). 
  2. Banany ugniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę na gładką masę i skrapiamy sokiem z cytryny. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku wraz z cukrem waniliowym. Do tężejącej galaretki dodajemy banany i całość wylewamy na ostudzony biszkopt.
  3. Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Po czym wykładamy na stęgniętą masę bananową. Całość posypujemy startą czekoladą lub płatkami czekoladowymi.
Smacznego
PODPIS


2 komentarze:

  1. O mniam, musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciacho wspaniale wygląda, muszę koniecznie je zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj