Składniki:
35 całych kwiatków (kwiatostanów) czarnego bzu
2 litry wody
2 kg cukru
3 całe pokrojone cytryny
3 łyżki kwasku cytrynowego
Wykonanie:
- Wodę z cukrem zagotować, następnie dodać pokrojone cytryny, kwiaty bzu (całe kwiatostany razem z gałązkami) i kwasek cytrynowy
- Zamieszać i odstawić na 4 dni. Płyn dokładnie odcedzić.
- Zlać w słoiczki i pasteryzować 20 min. Słoiczki odwrócić do góry dnem.
Smacznego
Ależ Cię dawno tutaj nie było! Już myślałam, że porzuciłaś bloga ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis na syropek świetny, bardzo lubię takie naturalne domowe syropy. Ja ostatnio robiłam z mniszka lekarskiego. Powiedz proszę, czy kwiatostany bzu jeszcze są? Nie mam niestety nigdzie bzu i nie wiem czy warto szukać u znajomych.
Sama końcówka... dużo kwiatków już przekwitło, także trzeba się spieszyć:-) Z mniszka tez kiedyś robiłam syrop, ale dawno dawno temu....
UsuńNigdy sama nie robiłam w domu syropów zdrowotnych - jakoś tak nie bardzo wiem jak to zrobić ale tez nie bardzo wierze w ich cudowne działanie. pewnie działają ale z dzieciństwa pamiętam tylko syrop z cebuli który był okropny a nic nie dawał - i tak zawsze byłam chora. A to wygląda cudownie - muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńCzyli można tak po prostu jeść kwiaty?
OdpowiedzUsuńtak... tylko trzeba zbierać kwiatki jak mają pyłek, bez zawiązanych owoców... kwiatostany z zielonymi owocami są trujące
Usuń