Zakwas żytni:
Czas przygotowania 3 dni:
Dzień 1: Do litrowego słoika wsypujemy 1/2 szklanki mąki żytniej (typ 750 lub 720) i 1/2 szklanki przegotowanej lekko ciepłej wody. Mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Słoik przykrywamy ręcznikiem papierowym lub gazą i zakładamy gumkę recepturkę. Po 3 godzinach powinny być widoczne bąbelki. Czasami zakwas próbuję uciec ze słoika, wtedy wystarczy zamieszać całość i powinno być ok.
Dzień 2: Powtarzamy wszystkie czynności z dnia 1 (czyli 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody)
Dzień 3: Powtarzamy wszystkie czynności z dnia 1. Po 3 godzinach zakwas mamy gotowy do użycia. Po tym czasie powinny nam się pojawić pęcherzyki powietrza, które są oznaką tego, że nasze dzikie drożdże zaczęły działać (żyją).
Dygresja: Zakwas przechowujemy w lodówce, dzikie drożdże wtedy usypiają. Jak chcemy go użyć to wyjmujemy z lodówki, po 2 godzinach dokarmiamy go np. 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami wody. Po 3 godzinach od dokarmienia zakwas gotowy jest do użycia.
Chleb pszenny składniki na 2 bochenki lub 1 mega duży:
Wieczór wcześniej (robimy zaczyn)
650 ml lekko ciepłej wody
500 g mąki pszennej chlebowej typ 650 - 750 (ja użyłam 650)
1/2 szklanki aktywnego zakwasu
Wykonanie:
1.
Wszystkie składniki wymieszać. Przykryć folią spożywczą
i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc.
2.
Rano na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki
powietrza.
600 g mąki pszennej chlebowej (tej samej co użyliśmy wieczorem do zrobienia zaczynu)
25 g soli
cały wcześniejszy zaczyn
Wykonanie:
1.
Ciasto można zagnieść ręcznie lub mikserem. Wszystkie
składniki zagnieść, najlepiej zrobić to mikserem (10 min miksowania specjalną
nakładką do wyrabiania ciasta). Ciasto będzie klejące, ale nie należy go
zbytnio podsypywać mąką.
2.
Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i
pozostawić do wyrastania na 4 godz. W tym czasie, w równych, godzinnych
odstępach ciasto wyrabiać i zagniatać (czyli 3 razy w ciągu 4 godzin). Ten
zabieg powoduje lepsze napowietrzenie ciasta.
3.
Po 4 godzinach ciasto wyłożyć na blaszkę lub włożyć do
naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą lub mąką i pozostawić do wyrastania na 2-3 godz.
w ciepłe miejsce.
4.
Po wyrastaniu chleb posmarować wodą, następnie włożyć
do nagrzanego piekarnika do 250C na 10 min, po czym zmniejszyć temperaturę do
200C i piec kolejne 30 min. Gotowy chleb wyjmujemy z formy i studzimy na
kratce. Chleb powinien być ładnie wypieczony i głuchy po uderzeniu od spodu.
Smacznego
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń