Translate

wtorek, 11 listopada 2014

Ciasto Wenezuela z masą cytrynową, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi (dla gości)


Ciasto zadowoli nie jednego zaproszonego gościa. Ciasto jest wysokie, biszkopt pulchny, a masa delikatna i puchata o lekko cytrynowym smaku (coś w rodzaju musu). Dodatek dżemu i wiórków uatrakcyjniają strukturę ciasta. Mam nadzieje, że ciasto załapie się na konkurs moje: wypieki i desery. A oto link do tak ostatnio popularnej książki (klik)


Składniki:
Biszkopt:
6 jaj (oddzielnie białka i żółtka)
1,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa:
0,5 kg serków homogenizowanych (waniliowych)
250 g margaryny
3/4 szkl. cukru pudru
2 opakowania galaretek cytrynowych
2 opakowania śnieżki
1 szkl. mleka

Dodatkowo:
290 g dżemu morelowego (najlepiej z kawałkami owoców)
50 g wiórków kokosowych
1,5 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier (cały czas ubijając). Następnie dodać żółtka, jeszcze chwilę miksować. Ubite białka z cukrem i żółtkami dodać do suchych składników. Wymieszać do połączenia składników (ale nie za długo, aby piana nie opadła). Wylać na blachę 35x45 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 40 min. (czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając patyczek np. do szaszłyków - jak patyczek będzie suchy to ciasto jest gotowe)
  2. Jak biszkopt przestygnie kroimy go na dwa blaty.
  3. Masa: Galaretki rozpuścić w jednej szklance wody. Margarynę zmiksować z serkami i cukrem. Do masy dodać tężejące galaretki. Całość miksować do połączenia składników. Śnieżki ubić na sztywno w jednej szklance mleka. Następnie ubite śnieżki połączyć z resztą składników.
  4. Przekrojony biszkopt przekładamy masą (biszkopt należy przełożyć masą w blaszce w której piekliśmy biszkopt bo masa jest dość płynna, później dopiero tężeje.
  5. Wiórki kokosowe podprażamy z cukrem na suchej patelni na złoty kolor. Wierzch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego
PODPIS





2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam dopiero teraz odkryłam ten blog ciasto na pewno upiekę i jeśli można zamieszcze na mopozdrawiam serdecznieim blogu z twoim linkiem do strony mój blog dopiero raczkujący zapraszam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj