Składniki:
ok. 1 kg dyni (już obranej i upieczonej)
1 l rosołu drobiowego
1-2 łyżeczki suszonego imbiru
sól, pieprz do smaku
2-3 garście obranych nasion słonecznika lub dyni
1-2 kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie) - ja nie dodawałam
Wykonanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i wkładamy do niego dynię wydrążoną z pestek, pokrojoną na mniejsze kawałki (mogą być takie 10 cm plastry ze skórą). Tak przygotowaną dynię pieczemy max. 40 min. W czasie pieczenia sprawdzamy czy dynia już jest miękka.
- Jak dynia się już upiecze, studzimy i łyżką oddzielamy miąższ od skóry ( taki miękki miąższ bardzo łatwo wydrążyć). Odmierzamy ok. 1 kg miąższu i wrzucamy do garnka w którym jest rosół. Chwilę gotujemy. Następnie miksujemy na gładki krem.
- Doprawiamy imbirem, solą i pieprzem do smaku.
- 2-3 garście słonecznika prażymy na suchej patelni. Nalewamy zupę do miseczek i każdą porcję posypujemy uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Smacznego
uwielbiam krem z dyni!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)