Składniki na 2 blaszki ciastek:
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej np. tortowej
1/2 szklanki cukru
ok. 200 - 250 g czyli ok. 3 garście bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce, słonecznik itp.) - ja dałam migdały w płatkach, rodzynki, suszone morele i słonecznik
3 jajka
100 g roztopionego masła
4 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier do posypania ciastek
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wymieszać w misce, następnie dodać roztrzepane z mlekiem jajka.
- Na koniec dodajemy rozpuszczone masło (najszybciej rozpuścić masło w mikrofali - ale to chyba wiecie). Wszystko dokładnie mieszamy do jednolitej masy.
- Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki które rozpłaszczamy, tak aby ciasteczka miały ładny okrągły kształt. Ciastka można dosyć ściśle układać, ponieważ nie rosną i nie rozpływają się podczas pieczenia.
- Ciasteczka posypujemy cukrem, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C do uzyskania ładnego złotego koloru ok. 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)