Translate

piątek, 24 marca 2017

Sałatka brokułowa z migdałami (warstwowa)

Obłędna lekka sałatka, która idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, a także nadaje się jako lekka kolacja. Przepis dostałam od koleżanki Edyty I... Dzięki Edzia sałatka wszystkim smakowała i jest cudna:-)... Ps. sos czosnkowy można również zrobić wyłącznie na bazie jogurtu... wtedy będzie to dietetyczne danie.

Składniki na 6 osób:
3 brokuły
3/4 puszki kukurydzy
150 - 200 g sera feta
sos czosnkowy według uznania (np z tego przepisu klik)
2 pęczki rzodkiewek
ok. 150 g migdałów w płatkach



Wykonanie:

  1. Przygotowujemy sos czosnkowy (tutaj przepis - klik).
  2. Na suchej patelni lekko podprażamy migdały.  
  3. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente (tak aby były półtwarde, nie rozpadające się). Następnie studzimy.
  4. Brokuły układamy w naczyniu następnie na nie wysypujemy kukurydzę. Kolejną warstwą jest pokruszona feta (najlepiej ta prawdziwa krusząca się - nie jest tak słona), jeżeli nie znajdziemy takiej bierzemy ser typu feta i kroimy w drobną kostkę.
  5. Fetę polewamy sosem czosnkowym. Następnie sos posypujemy pokrojonymi w słupki rzodkiewkami. 
  6. Na koniec całość posypujemy podprażonymi migdałami (dają chrupkość i lekko orzechowy smak). Uwaga podprażone migdały o wiele lepiej smakują, niż te nie prażone, uwierzcie mi warto poświęcić te 5 min. na prażenie:-)


Smacznego
        PODPIS


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj