Składniki:
2 słoiki pieczarek marynowanych
3 marchewki
ok. 300 g piersi z kurczaka
1/2 słoika kiszonych ogórków
5 jajek
3 ziemniaki
150 g sera żółtego
ok. 3 łyżek majonezu
2 łyżeczki musztardy
koperek (może być mrożony)
sól, pieprz
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy np. delikatem i smażymy.
- Jajka gotujemy na twardo, ziemniaki i marchewki gotujemy do miękkości, ale tak żeby się nie rozpadały. Składniki kroimy w drobną kostkę.
- Ogórki obieramy ze skóry i również kroimy w drobną kostkę. Żółty ser także kroimy w drobną kostkę.
- Do osobnej miseczki odkładamy ok. 4 łyżek pokrojonej marchewki (później będziemy ją wysypywać wokoło tortownicy - tylko ze względu na walory estetyczne - tak jak na zdjęciu nr 1)
- Resztę ww. składników mieszamy, z majonezem i musztardą , następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Całą tortownicę wykładamy folią spożywczą, następnie na dno wykładamy pieczarki ogonkiem do góry - po odwróceniu pieczarki będą na górze sałatki. Na pieczarki, wysypujemy sporą ilość pokrojonego koperku, następnie wokół brzegu tortownicy wysypujemy marchewkę - tą którą wcześniej zostawiliśmy.
- Na ułożone w tortownicy składniki wysypujemy wymieszaną sałatkę i dobrze dociskając do pieczarek tak aby się nie rozsypywała. Wkładamy na noc do lodówki.
- Sałatkę serwujemy na półmisku, przewracając tortownicę do góry nogami, oczywiście po przewróceniu usuwamy z góry sałatki folię.
Smacznego
bardzo efektowna :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńKeep on working, great job!
OdpowiedzUsuń