Leczo chyba każdy lubi, w szczególności wiosną ze świeżych warzyw. Cukinię powinny jeść osoby na diecie, bo ma bardzo mało kalorii, a przy tym jest duża objętościowo no i najważniejsze jest zdrowa.
Składniki:
4 laski kiełbasy
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
5 małych cukinii
3 cebule
ok. 1 l przecieru pomidorowego (ja użyłam domowego)
1 puszka pomidorów
2 liście laurowe
sól, pieprz
zioła prowansalskie (wg uznania - ja akurat dałam prawie całą paczkę)
1 łyżka oleju (np. Rapso)
Wykonanie:
- Kiełbasę kroimy w półkrążki na ukos i podsmażamy na łyżce oleju. Kiełbasa musi być mocno zrumieniona. Po podsmażeniu wrzucamy do garnka w którym będziemy całość gotować.
- Na tej samej patelni zrumieniamy cebule pokrojoną w piórka i dodajemy do kiełbasy.
- Do garnka wrzucamy pokrojoną w paski paprykę, następnie dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki, liście laurowe, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość gotujemy.
- Jak już warzywa będą prawie miękkie dodajemy cukinię pokrojoną w półkrążki. Gotujemy do momentu, aż cukinia będzie miękka (ja lubię twardawą cukinię także mi to zajęło ok. 5 min.)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)