Składniki:
paczka kleiku ryżowego
250 g margaryny do pieczenia
3 jajka
1 szklanka cukru
3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
opakowanie cukru waniliowego (16 g)
łyżeczka proszku do pieczenia
1-1,5 słoika wiśni lub dżemu
Wykonanie:
- Wiśnie odcedzamy z soku. Najlepiej zrobić to na sitku.
- Z podanych składników zagniatamy ciasto.
- Po wyrobieniu formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w dość dużych odstępach bo przy pieczeniu lekko się "rozlewają". W każdej kulce robimy małe zakłębienie i wkładamy do środka wisienkę.
- Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C 10-15 min. Jak wystygną można zajadać:-)
Smacznego
Ciasteczka bardzo dobre, moje ulubione.
OdpowiedzUsuńmiałam okazje spróbować te ciasteczka są rewelacyjne
OdpowiedzUsuń