Składniki (porcja dla 2 osób):
2 duże pojedyncze piersi kurczaka
4 suszone pomidory w oliwie
2 garści oliwek (ja użyłam czarnych ale mogą być zielone)
4 plasterki żółtego sera
opakowanie przyprawy Kamis do rozmarynowego kurczaka
opakowanie warzyw na patelnię
sól, pieprz
Wykonanie:
- Każdą pierś kroimy wzdłuż tak aby powstały równe płaty. Po czym każdy płat rozbijamy (tak jak na kotlety schabowe). Następnie solimy o obsypujemy przyprawą rozmarynową w każdej strony.
- Na każdą tak przygotowaną pierś kładziemy plasterek sera złożony na 4 części, łyżeczkę pokrojonych oliwek i suszonego pomidora (tak jak na zdjęciu poniżej), po czym zwijamy w roladkę i przekłuwamy wykałaczką, abyśmy mieli pewność, że się nie rozejdzie.
- Tak przygotowane roladki dusimy na głębokiej patelni z odrobiną wody po 10-15 min do roladek dodajemy warzywa na patelnię, dodając do nich przyprawę rozmarynową, która zapewne nam została po przyprawianiu piersi. Całość dusimy do miękkości warzyw i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Jak warzywa będą miękkie to roladki również powinny być gotowe, ale najlepiej sprawdzić najgrubszą z nich nacinając ją nożem.
Smacznego
Bardzo lekkie i smaczne danie. I do tego te aromatyczne przyprawy. Próbowałam i polecam :)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuń