Translate

środa, 5 marca 2014

Ciasto z kremem budyniowo-cytrynowym


Przepis na to ciasto dostałam od mamy i na dobre już zagościł w naszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-)

Składniki biszkopt:
5 jaj
3/4 szkl. cukru
5 łyżek oleju
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki krem:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka
1 litr wody
1 szkl. cukru
sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny są małe lub mało soczyste można dodać jeszcze jedną, w końcu krem ma być cytrynowy:-))
250 g margaryny np. Kasia

Dodatkowo:
500 ml śmietany 36%
śmietanfix (opcjonalnie)
2 łyżki cukru pudru
1/2 - 1 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej według uznania)

Wykonanie:
  1. Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodając po trochu cukru, cały czas ubijać (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dalej ubijając dodawać pojedynczo żółtka i olej. Do mąki dodać masę z białek i żółtek i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone).
  2. Krem: Budynie rozprowadzić w 1 l wody, dodać cukier i całość zagotować. Budyń przestudzić, ale jak będzie jeszcze ciepły dodać margarynę i sok z 3 cytryn. Całość zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie wylać na przestudzony biszkopt.
  3. Śmietanę ubić, na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixu (Śmietana będzie sztywniejsza - jak ktoś nie lubi to nie trzeba dodawać). Jak krem budyniowy będzie już zastygnięty wykładamy na niego bitą śmietanę. Całość posypujemy czekoladą startą na tarce o grubych oczkach.
Smacznego
PODPIS




4 komentarze:

  1. musiało być pyszne :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda tylko, że na 1 litr masa w ogóle nie gęstnieje ;/ w życiu nie wyjdzie tak jak na zdjęciu, polecam dać pół litra wody na dwa budynie, a nie 1litr

    OdpowiedzUsuń
  3. ja robię tak jak w przepisie i masa jest zwarta. Oczywiście mieszamy proszek budyniowy z wodą, a nie gotowe budynie. No i używamy budynie na 3/4 mleka czyli te większe, ja używam budyniów delekty. Szkoda że pani tak nie wyszło:-/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wspaniale smakuje i robiąc w/g podanego przepisu zawsze się udaje i masa gęstnieje. Radzę Paulinie dobrze czytać przepis i stosować budynie na 3/4 l.
    Korzystam z wielu przepisów na tym blogu i zawsze wszystko mi się udaje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj