Translate

czwartek, 3 kwietnia 2014

Ciasto cappuccino


Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam z bloga "moje wypieki". Przepis nieco zmodyfikowałam, według własnych preferencji. Ciasto jest kremowe i lekko kawowe. Na pewno nie nadaje się dla osób na diecie:-). Pyszne... gorąco polecam

Składniki biszkopt:
5 jaj
3/4 szkl. cukru
5 łyżek oleju
1 szkl. mąki (bez 2 łyżek)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masa cappuccino:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 36%
4,5 płaskiej łyżeczki żelatyny
10 łyżek kawy cappuccino
3 łyżki cukru pudru
Na górę:
500 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
śmietanofix (opcjonalnie)
tabliczka gorzkiej czekolady


Wykonanie:
  1. Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu cukru, cały czas ubijając (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dodawać pojedynczo żółtka i olej, dalej chwilę ubijać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie dodać do nich masę z białek i żółtek i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone). 
  2. 3 łyżeczki kawy zaparzyć w 100 ml wody i nasączyć nią biszkopt
  3. Krem cappuccino: żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, następnie przestudzić. Serek mascarpone zmiksować z cappuccino. Kremówkę ubić na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie powoli wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone z cappuccino i dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem cappuccino.
  4. Na górę: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanofixem. Następnie wykładamy ją na masę cappuccino. Wierzch ciasta posypujemy gorzką czekoladą startą na tarce o grubych oczkach.
Smacznego
PODPIS



6 komentarzy:

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj