Składniki:
250 g sera gorgonzola
500 ml kwaśnej śmietany 18%
duży pęczek natki pietruszki
ok. 2 garści płatków migdałów
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa
makaron małe muszelki lub penne (np. malma) (ilość makaronu według uznania)
Wykonanie:
- Na suchej patelni podprażamy płatki migdałów (zyskają w ten sposób jeszcze lepszy aromat)
- Na głębokiej patelni podgrzewamy śmietanę. Jak już się zagotuje, dodajemy pokrojoną gorgonzolę i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
- Makaron gotujemy al dente (nie płuczemy wodą) i dodajemy do sosu.
- Makaron z sosem wykładamy na talerz i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego
pięknie wygląda, ciekawy przepis a ja uwielbiam makarony
OdpowiedzUsuń