To danie można określić jednym słowem - pychota:-). Tak przyrządzony makaron nadaje się zarówno na romantyczną kolację jak i zwykły obiad.
Składniki:
400 g surowych krewetek (w ostateczności mogą być ugotowane)
720 ml kwaśnej śmietany 18%
1 puszka pomidorów
4 ząbki czosnku
1-3 łyżeczki dżemu z papryczek przepis tutaj (klik) (opcjonalnie 1 świeża papryczka chili)
makaron wstążki z czosnkiem niedźwiedzim (ilość według uznania)
sól, pieprz
Wykonanie:
- Krewetki obieramy z pancerzyków. Obrane krewetki oczyszczamy (wyjmujemy jelito poprzez nacięcie grzbietu krewetki), tak oczyszczone odkładamy (dodamy do sosu na samym końcu), a same skorupki, wraz z głowami wrzucamy na patelnię.
- Do pancerzyków dodajemy śmietanę, pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę i dżem z papryczek chili. Całość gotujemy ok. 20 min. Lekko solimy
- Sos przecedzamy przez sito, żeby pozbyć się pancerzyków, większych kawałków pomidorów i czosnku.
- Do przecedzonego sosu dodajemy obrane krewetki i gotujemy do momentu, aż będą różowe. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Do sosu z krewetkami dodajemy ugotowany al dente makaron. Od razu podajemy na talerze, żeby makaron nie wpił sosu.
Smacznego
Świetny blog!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)