Translate

poniedziałek, 26 maja 2014

Sernik na zimno z orzechowo-czekoladowym spodem (sernik z piaskiem:-))


Przepis dostałam od mamy, spód tego ciasta jest po prostu rewelacyjny. Podany przepis jest na małą blaszkę ok. 25x25 lub tortownicę. Ciasto jest proste i szybkie, uda się nawet antytalentom kulinarnym:-) Do serniczka można użyć dowolnych miękkich owoców, ja użyłam brzoskwiń.



Składniki:
2 opakowania sucharów (każde po 120 g)
400 g kremu orzechowo-czekoladowego kremu (np. Nutella, Kremuś itp.)
400 ml śmietany 36% lub 30%
3 szt. serka waniliowego Danio (każdy po 175 g)
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącej wody
2 szt. fix do śmietany

1 galaretka np. brzoskwiniowa
1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:
  1. Suchary pokruszyć na piasek i dokładnie połączyć z kremem orzechowo-czekoladowym, powstanie taki "mokry piasek"
  2. Śmietanę ubić na sztywno z fixem i stopniowo dodać serki Danio cały czas mieszając. Następnie połączyć z przestudzoną żelatyną (żelatynę należy wlewać bardzo powoli, aby śmietana się nie zważyła i nie powstały grudki)
  3. Na tortownicę lub małą blaszkę wyłożyć masę orzechowo-czekoladową. Na nią wylać śmietanę z serkami i włożyć do lodówki do zastygnięcia.
  4. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie pokroić w półksiężyce.
  5. Owoce wyłożyć na stęgniętą masę śmietanowo-serkową, następnie wylać na nie tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki. Jak galaretka stężeje można zajadać:-)
Smacznego

PODPIS

1 komentarz:

  1. uwielbiam go :) robię często, zawsze wychodzi i zawsze zaskakuję tym, co jest na spodzie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj