Translate

piątek, 6 czerwca 2014

Imprezowe bułeczki z wątróbką, cebulą i papryką


Przepis dostałam od sąsiadki, której oczywiście serdecznie dziękuję za tak proste i szybkie danie. Takie zapiekane bułeczki idealnie nadają się na imprezę lub tani szybki obiad. Sądzę, że przypadną do gustu nawet osobom nie lubiącym wątróbki. Bułeczki można jeść bez żadnych dodatków lub z ketchupem:-) U nas już przyjęły się na dobre w imprezowym repertuarze.




Składniki:
6-7 bułek np. kajzerek
ok. 1 kg wątróbki
1 papryka
2 duże cebule
150 g żółtego sera (startego na grubych oczkach)
1/4 kostki masła


Wykonanie:
  1. Ścinamy wierzch bułek i wydrążamy środek, następnie wnętrze bułek smarujemy masłem (dość grubo)
  2. Cebulę kroimy w piórka, zaś paprykę i cebulę w paseczki. Cebulę i paprykę podsmażamy do miękkości. Doprawiamy dość obficie solą i pieprzem. Następnie dodajemy wątróbkę. Całość smażymy kilka minut (do chwili usmażenia wątróbki - nie możemy smażyć zbyt długo bo wątróbka stwardnieje)
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Do każdej bułki nakładamy ciepły farsz i posypujemy żółtym serem. Pieczemy do momentu, aż ser się rozpuści, a bułka będzie chrupiąca.
Smacznego
PODPIS




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj