Sezon na bób w końcu nadszedł. Moją pierwszą propozycją na danie z bobu jest sałatka, można ją jeść na ciepło lub na zimno, jak kto lubi:-) Nadaje się jako dodatek do mięsa oraz sama w sobie też jest pyszna. Kluczem tej sałatki jest dobrej jakości wędzony boczek, więc pokuśmy się o znalezienie dobrej jakości boczku nie za tłustego, radzę zrezygnować z tych podrób malowanych dymem wędzarniczym, bo smak nie będzie taki sam.
Składniki:
ok. 1/2 kg bobu
200 g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 pomidory
1 duża cebula
sól, pieprz
Wykonanie:
- Do osolonego wrzątku wrzucamy bób i gotujemy ok. 10 min. Następnie odcedzamy i jak przestygnie obieramy bób ze skórek
- Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiany kolor. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Pomidory kroimy w kostkę (ok. 1 cm)
- Do miski wrzucamy obrany bób, boczek z cebulą i łyżką wytopionego tłuszczu ze smażenia oraz pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mamy gotową... można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)