Przepis pochodzi z książeczki "przyślij przepis" z tym, że ja zmniejszyłam ilość cukru do 1/2 kg bo wcześniej sos był dla mnie za słodki.
Składniki:
1 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
3 kg cukinii
1,5 szkl. octu
1/2 kg cukru
4 słoiczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka curry
sól, pieprz
2 łyżki przyprawy do spaghetti
1 łyżka suszonej bazylii
Dodatkowo:
ok. 9 słoików o pojemności 1l
Wykonanie:
- Z papryk i cukinii usuwamy gniazda nasienne. Cukinię kroimy w kostkę (ok. 2 cm) zaś paprykę i cebulę w paski (piórka). Skórę na cukinii oczywiście pozostawiamy. Wszystkie warzywa mieszamy i zasypujemy 1,5 łyżki soli. Odstawiamy na noc, zaś następnego dnia odcedzamy.
- Warzywa przekładamy do garnka. Z cukru i octu gotujemy zalewę, którą po zagotowaniu wlewamy do warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i gotujemy 30 min.
- Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Ps. Taki sos nadaje się do makaronu, kurczaka lub jako dodatek do spaghetti
Smacznego
Pyszny sos.Na pewno jeszcze nieraz go zrobię.
OdpowiedzUsuńZachwyciła mnie Twoja strona. Przejrzyste i pomocne informacje
OdpowiedzUsuńdla mnie
Also visit my webpage ... promuj strone
Świetny serwis, pełna adrenalina. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMy web site: marketing internetowy
Pozdrowienia dla prowadzących stronkę. Bardzo fajna strona.
OdpowiedzUsuńGodna polecenia. Pozdrawiam!
my web blog - reklama
Bardzo fajna strona. Czytałam bez poczucia marnowania swojego
OdpowiedzUsuńczasu.
Also visit my web site :: polecane strony
Przepis wygląda bardzo apetycznie, mam tylko jedno pytani; jakiego octu używa Pani do tego sosu?
OdpowiedzUsuńZwykłego octu spirytusowego 10%
Usuńdziękuję :)
Usuń