Zamiast makaronu chow main danie można podać z makaronem ryżowym. Proste i sycące... w zupełności wystarczy dla 4-6 osób
Składniki:
4 marchewki
garść suszonych grzybów mun
2 pojedyncze piersi kurczaka
2 pory (białe części)
1 papryczka chili
2 cm świeżego imbiru (obranego ze skórki)
2 ząbki czosnku
2 opakowania gotowego sosu chińskiego bami goreng
ok. 3 garści sezamu
1/2 opakowania makaronu chow mein
sos słodko-pikantny chili
Wykonanie:
- Grzyby mun wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem na ok. 10 min. Po upływie tego czasu wodę z moczenia grzybów wylewamy.
- Z cukinii wydrążyć środek i pokroić w słupki. Marchewkę pokroić w słupki, namoczone grzyby i papryczkę chili w paski, zaś pora pokroić w krążki.
- Piersi należy pokroić w paseczki. Piersi podsmażamy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy marchewkę i chwilę dusimy.
- Następnie dodajemy cukinię, por, grzyby mun, papryczkę chili i starty na tarce o drobnych oczkach imbir i czosnek. Jeszcze chwilę dusimy tak aby warzywa były al dente.
- Całość zalewamy rozrobionym w wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu) sosem bami goreng. Gotujemy 2-3 minuty. Następnie dorzucamy 2 garście sezamu i podajemy z gotowym makaronem chow mein przyrządzonym według przepisu na opakowaniu. Całość polewamy słodkim sosem chili i posypujemy sezamem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)