Przepis na to ciasto pochodzi z bloga "moje wypieki"... ciasto kruche jest nie za słodkie, a pianka leciutka jak puch. Do tego ciasta można wykorzystać nie tylko truskawki, ale każde miękkie owoce... ciasto zniknęło w jedno popołudnie i na pewno będę robić je częściej.
Składniki na ciasto:
2 i 1/2 szklanki pszennej mąki
250 g margaryny
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na piankę:
5 białek
2 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
Dodatkowo:
500-700 g truskawek lub jakichkolwiek miękkich owoców
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
- Ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami. Następnie podzielić ciasto na 2 części na ok. 60% (to będzie spód) i 40% (kruszonka). Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i wstawić kule ciasta zawinięte w folię spożywczą do zamrażarki.
- Blachę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć wcześniej przygotowane ciasto (te 60%), lekko przyklepać dłonią. Następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 C przez ok. 20 min. Odstawić do całkowitego wystudzenia!
- Pianka: Białka ubić na sztywno następnie stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy ( po jednej łyżce) cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Do białek powoli wsypywać proszek budyniowy, jednocześnie cały czas miksując. Następnie powoli wlewać olej i miksować do połączenia.
- Na wystudzony i podpieczony spód ciasta wyłożyć pianę budyniową, a na nią ułożyć gęsto truskawki przecięte na pół (cięciem do góry), jeżeli mamy małe truskawki to mogą być w całości.
- Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (czyli te 40%)
- Piec w temperaturze 190 C przez ok. 30-40 min (kruszonka musi być rumiana). Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem... zajadać ze smakiem:-)
Smacznego
ŚLICZNE I NA PEWNO PYSZNE CIACHO ,TEŻ CHYBA ZROBIĘ..ZAPRASZAM NA PLEŚNIACZEK Z TRUSKAWKAMI:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/06/plesniaczek-truskawkowyodkrywamy.html
Wygląda wspaniale, porywam kawałek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Twoje ciasto prezentuje się wspaniale.
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńpiekłam superoweeeeeeee
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada smakowicie . Czy można dodać mrożone truskawki ??
OdpowiedzUsuńoj nie mam pojęcia.. obawiam się że z mrożonymi owocami wyjdzie "ciapa"... ale można użyć dowolnych miękkich owoców:-)
Usuń