Cukier waniliowy jest dziecinnie prosty, a jego aromat niezastąpiony. Najczęściej kupujemy cukier wanilinowy ze sztucznym aromatem... od dziś koniec tych sztucznych dodatków. Cukier z prawdziwą wanilią polecam wszystkim kochającym domowe wypieki...
Składniki:
ok. 350-300 g drobnego cukru (może być też cukier puder)
1 laska wanilii
słoik o pojemności 330 ml
Wykonanie:
- Laskę wanilii kroimy wzdłuż. Z każdej połówki łyżeczką lub tępą stroną noża wyskrobujemy nasionka.
- Następnie nasionka i laskę wanilii wrzucamy do słoika, zasypujemy cukrem i szczelnie zamykamy.
- Po tygodniu cukier powinien dobrze przejść aromatem wanilii. Taki cukier można przechowywać bardzo, bardzo dłuuuugo.
Smacznego
Prosty a jakże świetny pomysł :) Nie ma co, ten cukier boje sto razy na głowę taki kupny. Szwagierka kupiła ostatnio w pewnym hipermarkecie cukier waniliowy, ale jak dała mi go do powąchania to obie stwierdziłyśmy jedno - do śmieci. Dosłownie sama chemia. I jak potem, ta "wanilia" ma nadać ciastom czy kremom ładnego zapachu?
OdpowiedzUsuń