Składniki na sałatkę:
1 op. mieszanki sałat (ja wzięłam z rukolą)
1 dojrzałe mango
1 op. szynki szwarcwaldzkiej
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
2 garście suszonej żurawiny (całej)
Składniki na dresing:
1 łyżka płynnego miodu (najlepiej wielokwiatowego)
3 łyżeczki musztardy sarepskiej lub dijon
2 łyżki oleju
szczypta soli
Wykonanie:
- Oba rodzaje sezamu mieszamy i prażymy na suchej patelni (aż nasionka zaczną lekko strzelać). Uważajmy aby nie spalić sezamu.
- Na półmisek wysypujemy mieszankę sałat. Następnie obieramy mango ze skórki, kroimy w paski i dowolnie układamy na sałacie.
- Z szynki robimy różyczki i również układamy na sałacie. Całość posypujemy żurawiną i podprażonym sezamem
- Dresing: Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę dresingiem.
Smacznego
sałatka wygląda wyśmienicie i zapewne tak smakuje
OdpowiedzUsuń