Składniki:
2 bulwy selera (średniej wielkości)
2 marchewki
1 por
1 korzeń pietruszki
4 jabłka (lekko kwaśne)
1 jabłko do pokrojenia do gotowej już zupy (niekoniecznie)
2 uda z kurczaka
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Możemy pokroić na mniejsze kawałki (szybciej nam się ugotują)
- Do garnka o poj. 2,5 l wrzucamy wszystkie warzywa i uda z kurczaka, zalewamy wodą do 2/3 wys. garnka. Dorzucamy 2 listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Zioła można włożyć do gazy albo do zaparzacza i w ten sposób wrzucić do zupy (później będzie łatwiej je wyłowić)
- Gotujemy na małym ogniu, do chwili, aż warzywa i kurczak będą miękkie. Między czasie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Z garnka wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie. Wyjmujemy również mięso z kurczaka od tej chwili nie będzie nam potrzebne do zupy (możemy sobie je zjeść po zupce:-)).
- Zupę z warzywami miksujemy. Uwaga to ma być krem, postarajmy się aby nie było grudek.
- Po zmiksowaniu przelewamy zupę do miseczek. Możemy udekorować porcję zupy pokrojonym w kostkę lub talarki surowym jabłkiem, ale nie jest to konieczne.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)