Składniki na 3 blachy ciasteczek:
225 g masła w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki cukru
290 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
2 duże żółtka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
skórka otarta z 1 cytryny (cytrynę wcześniej parzymy)
Wykonanie:
- Masło z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę.
- Następnie cały czas ucierając dodać sól, żółtka, aromaty i skórkę z cytryny (uwaga tylko żółtą część , biała jest gorzka). Wsypać mąkę i wyrobić na gładkie cisto.
- Masę nałożyć do maszynki do ciastek (ewentualnie do rękawa cukierniczego). Powyciskać wzorki na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temp. 180 C 12-15 min. Wystudzić ciasteczka na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.
Smacznego
Od dzieciństwa takich nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńMmmm pycha :D
OdpowiedzUsuńgdzie kupic ta blaszke do tych ciasteczek?
OdpowiedzUsuńja całą taką ręczną maszynkę kupiłam w lidlu (było tam 10-12 końcówek)
Usuń