Translate

wtorek, 24 listopada 2015

(Nie) codzienne mielone (pieczone kotlety wołowo-wieprzowe z boczkiem i serkiem)

Przepis na takie mielone dostałam od mamy, która natomiast podpatrzyła to u swojej znajomej. Tak przygotowane kotlety mają same plusy... pieczemy kotlety wszystkie naraz, bez tłuszczu. Nie stoimy przy patelni całą wieczność:-) U mnie kotleciki na stałe zagościły w domowym menu. Gorąco polecam

Składniki:
1 kg mięsa wołowo-wieprzowego (ja biorę 3/4 mięsa wołowego i 1/3 wieprzowego, ale można też zrobić tylko z wieprzowego)
1 cebula
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 opakowania dużego serka topionego
o. 300 g boczku w plastrach


Wykonanie:
  1. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem na drobnym sicie. Do mięsa wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. UWAGA: Moim zdaniem jak robimy kotlety z mięsa wieprzowego to powinniśmy jeszcze dodać czerstwą bułkę namoczoną w mleku, i odciśniętą... W wersji wołowo-wieprzowej bułki nie trzeba dodawać.
  2. Serek kroimy w paski grubości ok. 1 cm. Porcję mięsa rozpłaszczamy, kładziemy na nim kawałek sera, następnie lepimy kotlety. Każdy kotlet zawijamy w plasterek boczku.
  3. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 C ok. 20-30 min. 
Smacznego 
PODPIS



4 komentarze:

  1. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego mielonego :) Ale z drugiej strony, czy serek topiony nie powoduje, że danie jest ciężkostrawne?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne robiłam je już drugi raz i są super
    Wszystkie przepisy z tego bloga są bardzo smaczne
    Jak nie mam pomysłu to zawsze tu coś znajdę
    A te mielone są extra
    Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Boczek surowy czy może wędzony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest boczek parzony... ale tak naprawdę bez różnicy oby był bardzo cieniutki

      Usuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj