Składniki:
1 kg mięsa wołowo-wieprzowego (ja biorę 3/4 mięsa wołowego i 1/3 wieprzowego, ale można też zrobić tylko z wieprzowego)
1 cebula
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 opakowania dużego serka topionego
o. 300 g boczku w plastrach
Wykonanie:
- Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem na drobnym sicie. Do mięsa wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. UWAGA: Moim zdaniem jak robimy kotlety z mięsa wieprzowego to powinniśmy jeszcze dodać czerstwą bułkę namoczoną w mleku, i odciśniętą... W wersji wołowo-wieprzowej bułki nie trzeba dodawać.
- Serek kroimy w paski grubości ok. 1 cm. Porcję mięsa rozpłaszczamy, kładziemy na nim kawałek sera, następnie lepimy kotlety. Każdy kotlet zawijamy w plasterek boczku.
- Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 C ok. 20-30 min.
Smacznego
Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego mielonego :) Ale z drugiej strony, czy serek topiony nie powoduje, że danie jest ciężkostrawne?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Przepyszne robiłam je już drugi raz i są super
OdpowiedzUsuńWszystkie przepisy z tego bloga są bardzo smaczne
Jak nie mam pomysłu to zawsze tu coś znajdę
A te mielone są extra
Polecam
Boczek surowy czy może wędzony?
OdpowiedzUsuńTo jest boczek parzony... ale tak naprawdę bez różnicy oby był bardzo cieniutki
Usuń