Składniki:
300 g mąki pszennej tortowej
230 g masła 82 lub 83%
100 g płatków migdałowych
1 łyżka syropu amaretto (można zastąpić olejkiem migdałowym)
30 g cukru pudru
+ cukier puder do obtaczania upieczonych ciasteczek
Wykonanie:
- Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i syropem amaretto na puch. Najszybciej będzie mikserem
- Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi, następnie dodajemy do utartego masła.
- Zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na min. 30 min.
- Z ciasta formujemy nieduże kulki, które rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C ok 12-15 min
- Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuń