Translate

wtorek, 29 listopada 2016

Rogaliki 3 składniki

Szybkie, proste rogaliki dla każdego. Oczywiście najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, ale spokojnie można jej jeść jeszcze kilka dni. Rogaliki można nadziać również dżemem, powidłami lub nutellą. 

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka kwaśnej śmietany 18%
kostka masła



Nadzienie z twarogu (opcjonalnie):
0,5 kg twarogu (nie mielonego)
5 żółtek
1 danio lub śmietana (opcjonalnie, zależy od suchości twarogu)
3-4 łyżki cukru (najlepiej do smaku dodawać)

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, następnie chowamy do lodówki na 1 godzinę. 
  2. Twaróg ugniatamy z żółtkami, następnie mieszamy z danio i cukrem, tak abyśmy uzyskali jednolitą masę.
  3. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy w kształt koła. Następnie koło z ciasta kroimy na trójkąty (jak pizze). Na każdy trójkącik układamy 1-2 łyżeczki nadzienia, następnie zwijamy. 
  4. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 C do ładnego zrumienienia (ok. 20-30 min.) 
 Smacznego
PODPIS                                                                                                                                                                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj