Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka kwaśnej śmietany 18%
kostka masła
Nadzienie z twarogu (opcjonalnie):
0,5 kg twarogu (nie mielonego)
5 żółtek
1 danio lub śmietana (opcjonalnie, zależy od suchości twarogu)
3-4 łyżki cukru (najlepiej do smaku dodawać)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, następnie chowamy do lodówki na 1 godzinę.
- Twaróg ugniatamy z żółtkami, następnie mieszamy z danio i cukrem, tak abyśmy uzyskali jednolitą masę.
- Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy w kształt koła. Następnie koło z ciasta kroimy na trójkąty (jak pizze). Na każdy trójkącik układamy 1-2 łyżeczki nadzienia, następnie zwijamy.
- Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 C do ładnego zrumienienia (ok. 20-30 min.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)