Placuszki są szybkie i tanie co pod koniec miesiąca dla wielu osób jest dużym plusem. Dodatkowo do placuszków można dodać jeszcze zrumienioną cebulkę i natkę pietruszki lub szczypiorek.
Składniki:
4-5 garści czerwonej soczewicy
ok. 1/2 kg mielonych leśnych grzybów
3 jajka
2-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
330 ml kwaśnej śmietany 18%
250 g pieczarek
2 łyżki masła
olej do smażenia placuszków (np. Rapso)
Wykonanie:
- Soczewicę gotujemy do miękkości. Na patelni na maśle podsmażamy zmielone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.
- Soczewicę, grzyby, jajka i bułkę tartą razem mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy małe placuszki
- Sos: Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, tak aby woda odparowała. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem
- Na talerzu układamy usmażone placuszki i polewamy sosem pieczarkowym.
Smacznego

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)