Translate

poniedziałek, 29 lipca 2013

Placuszki z soczewicy i leśnych grzybów z sosem pieczarkowym


Placuszki są szybkie i tanie co pod koniec miesiąca dla wielu osób jest dużym plusem. Dodatkowo do placuszków można dodać jeszcze zrumienioną cebulkę i natkę pietruszki lub szczypiorek.




Składniki:
4-5 garści czerwonej soczewicy
ok. 1/2 kg mielonych leśnych grzybów
3 jajka
2-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
330 ml kwaśnej śmietany 18%
250 g pieczarek

2 łyżki masła
olej do smażenia placuszków (np. Rapso)

Wykonanie:
  1. Soczewicę gotujemy do miękkości. Na patelni na maśle podsmażamy zmielone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Soczewicę, grzyby, jajka i bułkę tartą razem mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy małe placuszki
  3. Sos: Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, tak aby woda odparowała. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem
  4. Na talerzu układamy usmażone placuszki i polewamy sosem pieczarkowym.
Smacznego
PODPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj