Translate

niedziela, 17 marca 2013

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim


Idealne danie aby zaskoczyć gości. Robi się je bardzo szybko, a wygląda i smakuje wyśmienicie. Dzięki cieście francuskim pierś nie jest wysuszona. Taką pierś proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis tutaj) i lekką sałatką.



Składniki:
6 pojedynczych piersi kurczaka
opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 opakowania ciasta francuskiego
6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego)
4 ząbki czosnku
łyżka masła

sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko

Wykonanie:

  1. Rozmrożony szpinak smażymy na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i nadzienie jest gotowe.
  2. Każdą z piersi rozcinamy (nie do końca) tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem, a na wierzch nadzienia kładziemy żółty ser. Piersi doprawiamy solą (ja użyłam ziarenek smaku)
  3. Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 części. z obu stron nacinamy paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Na ciasto kładziemy pierś i zawijamy ciasto (tak jak na kulebiak w jodełkę).
  4. Zawinięte piersi kładziemy na papier do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy na środkowa półkę do nagrzanego piekarnika do 200 C na ok. 40 min. Ciasto musi się ładnie zrumienić.
Smacznego






74 komentarze:

  1. Wspaniały przepis dla zapracowanych, szybko się robi i pięknie wygląda, a przede wszystkim cudownie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne, cudne i w ogole to dopiero dzis znalazlam Twoj blog. Wspanialaionspiracja smakow i pomyslow na przepyszne dania i inne potrawy. pozdrawiam i czytam dalej z coraz bardziej burczacym brzuchem ;)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne cuda ...wspaniale zdjecia i przepisy, dopiero dzis znalazlam Twojego bloga i jestem urzeczona kolorami, smakami i roznorodnoscia. Zdjecia wygladaja tak apetycznie ze ogladam i burczy mi w brzuchu, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne. Dzisiaj zrobilam i nawet moje dzieci byly zachwycone.

    OdpowiedzUsuń
  5. już robiłam dwa razy (raz ze szpinakiem i raz z pieczarkami) i za każdym razem dół ciasta robi mi się mega mokry, z mięsa wylatuje jakaś woda i przez to dolne ciasto jest dosyć nieestetyczne i mało smaczne.. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam kilka razy i było ok... może nie odparowałaś szpinaku w wystarczającym stopniu lub kiepska jakość mięsa które było naszpikowane wodą... no nie wiem można by tu gdybać... mam nadzieje, że nie zraziło cię to do dalszych prób:-)

      Usuń
    2. Wygląda smakowicie ale czy gotowe ciasto francuskie można wszędzie kupić?

      Usuń
    3. Pani Izo czy w każdym sklepie kupi się gotowe ciasto francuskie?

      Usuń
    4. A czy w każdym sklepie kupi się gotowe ciasto francuskie?

      Usuń
    5. No nie wiem czy w każdym... w jakimś wioskowym sklepie pewnie nie, ale w małych i większych marketach na pewno tak. Nie chcę tutaj promować żadnego z nich ale "biedronka", "lidl", "real", "tesco" na pewno posiadają tego typu asortyment

      Usuń
    6. Nie wiem, jak w Polsce na zagubionych wioskach, ale tu w Czechach prawie w kazdym markiecie mamy ciasto francuskie.

      Usuń
    7. Wygląda cudnie. Zrobię w najbliższych dniach. Ale proszę mi powiedzieć z czym to się podaje? Jakaś sałatka? Ziemniaki lub frytki? Mam na myśli obiad :-)

      Usuń
    8. Można do tego podać frytki i jakąś lekką sałatkę (np. grecką) ... tak jak na zdjęciu. Może być też ryż z marchewka pęczak lub cokolwiek co lubicie do piersi z kurczaka:-)

      Usuń
    9. Na święta mam zamiar to zrobić

      Usuń
  6. Po co zamieszczać przepis, którego nie można skopiować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po to, że można wydrukować... a nie można kopiować od chwili gdy jeden serwis ukradł mi wszystkie zdjęcia i przepisy i zarabia na mojej pracy.

      Usuń
    2. podaj nazwę, zrobimy bojkot :) skasujemy mu pliki, niech chuj sie smaży w piekle muahaha

      Usuń
  7. Promujemy przepisy blogerów. Może zechcesz do nas dołączyć? http://katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam ten przepis pod nazwą mumia. Próbowałam z różnymi dodatkami wewnątrz ale nie w kieszonce. Poprostu kładłam na fileta i zsplatalam. Ziemniaki do tego są zupełnie zbędne bo danie jest bardzo sycace. Wystarczy tylko lekka sałatka

    OdpowiedzUsuń
  9. dzięki ciastu francuskiemu

    OdpowiedzUsuń
  10. mam pytanie odnośnie szpinaku czy jest możliwość zastąpienia go czymś innym ?:)

    OdpowiedzUsuń
  11. oczywiście... szpinak można zastąpić, pieczarkami, pieczarkami z cebulką, samą cebulką, papryką (najlepiej te składniki podsmażyć na maśle to będą miały lepszy smak... Jeżeli chodzi o pieczarki to należy je dobrze odparować aby nie rozmoczyły ciasta

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaką przyprawą posypałaś kurczaka? oprócz gałki muszkatołowej jest tam też coś czerwonego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w przepisie jest napisane, że użyłam "ziarenek smaku", ale zwykła sól wystarczy

      Usuń
    2. Cisto francuzkie można kupić w każdym markecie ,ja kupiłam w Biedronce.Pozdrawiam bardzo smaczne dziękuję właśnie robię na imprezkę.

      Usuń
  13. To danie jest pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam już 2 razy to danie i za każdym razem zachwycało i smakowało wyśmienicie ,nawet teściowa poprosiła o przepis. Więc go podaje i będzie więcej wielbicieli tego smakołyku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mam dość nietypowe pytanie. otóż jutro chciałabym zaserwować owe danie chłopakowi, jednak 6 piersi nie damy rady zjeść- czy jest możliwość podgrzania tego na drugi dzień? i czy to jajko jest konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można podzielić wszystkie ilość składników na 2 lub 3 ... jeżeli coś wam zostanie możecie to odgrzać później, ale pamiętaj że odgrzane ciasto francuskie jest zbyt smaczne... Decyzja należy do ciebie, albo zmniejszasz porcję albo odgrzewasz później... jajko daje tylko ładny kolor ciastu, także można je pominąć lub posmarować ciasto mlekiem, efekt będzie podobny

      Usuń
    2. A to jajko to warto tez dodac, ze powinno to byc samo zoltko, co nadaje piekny zloty kolor. Cale rozklocone jajko nada temu tylko brzydszy kolor. Natomiast mleko jest znane tu od dobrego sklejania jesli posmaruje sie te koncowki. Prawda? :)

      Usuń
  16. a te obok to ziemniaki? jak one sa zrobione?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu jest przepis http://impresjasmaku.blogspot.com/2013/03/pieczone-ziemniaczki.html

      Usuń
  17. A salatka z czego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Salata lodowa, ogorek, pomidor, szczypiorek plus oliwa i sos do salatek

      Usuń
  18. Cuda nad cudami ,super to wygląda
    http://super7.pl/?r=1kr3U

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja przepisałam i będę robić w niedziele :) podzielę się wrażeniami :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kurczak wyśmienity,właśnie robię dziś na jutrzejsza imprezkę .Ciasto francuskie kupiłam w Biedronce. Dziękuję i pozdrawiam.Teresa

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda wyśmienicie, na pewno to zrobię

    OdpowiedzUsuń
  22. można śmietanę zastąpić np. jogurtem naturalnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale może wtedy podejść wodą

      Usuń
  23. mozna piersi najpierw podsmarzyc na patelni a totem je nafaszerowac i upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale nie wiem czy wtedy piersi nie będą za suche. Jakby co to prosze napisać jak wyszlo po takiej modyfikacji

      Usuń
    2. Można, ale nie wiem czy wtedy piersi nie będą za suche. Jakby co to prosze napisać jak wyszlo po takiej modyfikacji

      Usuń
  24. Witam , jaki ser może być w środku ? mozzarela ? czy ser w plastrach typu hochland do kanapek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozzarella się nie nadaje bo puszcza wodę. Najlepiej użyć żółtego sera jak w przepisie

      Usuń
  25. Witam,A czy pierś napewno się upiecze zanim ciasto się spali? Nie ttrzeba wcześniej trochę podsmażyć mięsa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiecze... jak będziemy wcześniej podsmażać mięso to pierś będzie po prostu sucha

      Usuń
  26. WItam, ja tez robilam mieso z tego przepipsu:) niestety dol ciasta byl mokry bo z miesa wyplynela woda . Macie jakies porady ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to pytanie padło już kilka razy, ale widać autorka przepisu je zignorowała :(

      Usuń
    2. Nie zignorowała... ale nie chce gdybać dlaczego akurat niektórym osobom rozmiękło ciasto. Sądzę, że jest to wina kiepskiej jakości mięsa, ale mogę się tylko domyślać i spekulować...

      Usuń
  27. W sałatce, nie łączy się ogórka z pomidorem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis nie jest na sałatkę tylko pierś kurczaka... A łączyć można ogórek z pomidorem, tylko wtedy ogórek neutralizuje wit. C w pomidorze... Proszę o wyczerpujące odpowiedzi:-)

      Usuń
  28. Robiłam dziś,poezja dla podniebienia(zrobiłam jedynie sos czosnkowy do ziemniaczków)

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy piekarnik 200 st. góra-dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  30. Super przepisy,jednak odradzam kupowanie cycków w sieciówkach ,są mocno nawadniane.Bardzo ciekawy I estetycznie prowadzony blog.

    OdpowiedzUsuń
  31. Witam.Właśnie trafiłam na Twój blog...i jestem zachwycona.Żałuję,że mam już zaplanowany obiad na jutro,bo na pewno wykorzystałabym ten przepis.Jednak nic straconego...będzie następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo fajny przepis, na pewno skorzystam. Przy okazji: dzięki komu, czemu? ciastu francuskiemu (a nie: dzięki cieście francuskim). ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Jadłbym, oj jadłbym. :)) Ale czy w zasadzie to ciasto francuskie jest niezbędne? Bez tego chyba też byłoby całkiem smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  34. Jak czytam te komentarz,to nie wiem-plakac czy sie smiac.Nie mialabym tyle cierpliwosci dla glupoli

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo, bardzo dobre jedzonko, dzisiaj była degustacja, będzie gościem na moim stole... dzięki 😘

    OdpowiedzUsuń
  36. Robię po raz kolejny,jest bardzo dobre na ciepło i na zimno... dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  37. Hi, Neat post. There's a problem together with your website in internet explorer, may check this?
    IE still is the market chief and a huge element of people will leave out
    your fantastic writing because of this problem.

    OdpowiedzUsuń
  38. Great info. Lucky me I came across your site by accident (stumbleupon).

    I have book marked it for later!

    OdpowiedzUsuń
  39. Its like you read my mind! You appear to grasp so much about this, such as you wrote the e-book in it or something.
    I think that you could do with a few % to pressure the message home
    a little bit, but instead of that, this is excellent blog.
    A great read. I'll certainly be back.

    OdpowiedzUsuń
  40. Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
    Extremely useful info specifically the ultimate phase :) I handle such info
    much. I was seeking this particular info for a long time.

    Thank you and good luck.

    OdpowiedzUsuń
  41. Hello to all, the contents present at this site are in fact awesome for people knowledge, well, keep up
    the nice work fellows.

    OdpowiedzUsuń
  42. I just like the valuable info you supply to your articles.
    I'll bookmark your blog and test again here frequently.

    I am fairly sure I'll learn a lot of new stuff proper right here!
    Good luck for the following!

    OdpowiedzUsuń
  43. I could not resist commenting. Well written!

    OdpowiedzUsuń
  44. I have read so many posts concerning the blogger lovers however this piece
    of writing is actually a nice post, keep it up.

    OdpowiedzUsuń
  45. Hey There. I discovered your weblog the usage of msn.
    This is a really well written article. I'll be sure to bookmark it
    and return to learn more of your useful info. Thanks for the post.
    I'll certainly comeback.

    OdpowiedzUsuń
  46. Wonderful bsat ! I would lije to apprentice while you amend your site,
    how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal.
    I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered
    bright clear idea

    OdpowiedzUsuń
  47. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the web the simplest thing to be aware of.
    I ssay to you, I definitely get annoyed while people think aout worries
    that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon thee top and defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal.
    Will likely be back to get more. Thanks

    OdpowiedzUsuń
  48. My partner and I stumbled over here different web page
    and thought I might check things out. I like what I see so now i'm following you.
    Look forward to exploring your web page repeatedly.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj