
Idealne danie aby zaskoczyć gości. Robi się je bardzo szybko, a wygląda i smakuje wyśmienicie. Dzięki cieście francuskim pierś nie jest wysuszona. Taką pierś proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis tutaj) i lekką sałatką.
Składniki:
6 pojedynczych piersi kurczaka
opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 opakowania ciasta francuskiego
6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego)
4 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko
Wykonanie:
- Rozmrożony szpinak smażymy na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i nadzienie jest gotowe.
- Każdą z piersi rozcinamy (nie do końca) tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem, a na wierzch nadzienia kładziemy żółty ser. Piersi doprawiamy solą (ja użyłam ziarenek smaku)
- Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 części. z obu stron nacinamy paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Na ciasto kładziemy pierś i zawijamy ciasto (tak jak na kulebiak w jodełkę).
- Zawinięte piersi kładziemy na papier do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy na środkowa półkę do nagrzanego piekarnika do 200 C na ok. 40 min. Ciasto musi się ładnie zrumienić.
Wspaniały przepis dla zapracowanych, szybko się robi i pięknie wygląda, a przede wszystkim cudownie smakuje.
OdpowiedzUsuńa ja znalazlam dzisiaj 22 grudnia 2017 ,barzo,bardzo mi sie podoba wyglada fantastycznie tylko aby sie udalo tak upiec. Skladam serdeczne zyczenia z okazji Swiat Bozego Narodzenia dla wszytkich.Pozrawim xox
UsuńJa trafiłam tutaj dzisiaj i już zabieram się za przygotowanie obiadu. Robiłam już piersi podobnie w cieście francuskim tylko faszerowane były plasterkiem sera, papryką pieczoną i ogórkiem. Miłego dnia
Usuńcudne, cudne i w ogole to dopiero dzis znalazlam Twoj blog. Wspanialaionspiracja smakow i pomyslow na przepyszne dania i inne potrawy. pozdrawiam i czytam dalej z coraz bardziej burczacym brzuchem ;)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcudne cuda ...wspaniale zdjecia i przepisy, dopiero dzis znalazlam Twojego bloga i jestem urzeczona kolorami, smakami i roznorodnoscia. Zdjecia wygladaja tak apetycznie ze ogladam i burczy mi w brzuchu, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne. Dzisiaj zrobilam i nawet moje dzieci byly zachwycone.
OdpowiedzUsuńjuż robiłam dwa razy (raz ze szpinakiem i raz z pieczarkami) i za każdym razem dół ciasta robi mi się mega mokry, z mięsa wylatuje jakaś woda i przez to dolne ciasto jest dosyć nieestetyczne i mało smaczne.. :(
OdpowiedzUsuńJa robiłam kilka razy i było ok... może nie odparowałaś szpinaku w wystarczającym stopniu lub kiepska jakość mięsa które było naszpikowane wodą... no nie wiem można by tu gdybać... mam nadzieje, że nie zraziło cię to do dalszych prób:-)
UsuńWygląda smakowicie ale czy gotowe ciasto francuskie można wszędzie kupić?
UsuńPani Izo czy w każdym sklepie kupi się gotowe ciasto francuskie?
UsuńA czy w każdym sklepie kupi się gotowe ciasto francuskie?
UsuńNo nie wiem czy w każdym... w jakimś wioskowym sklepie pewnie nie, ale w małych i większych marketach na pewno tak. Nie chcę tutaj promować żadnego z nich ale "biedronka", "lidl", "real", "tesco" na pewno posiadają tego typu asortyment
UsuńNie wiem, jak w Polsce na zagubionych wioskach, ale tu w Czechach prawie w kazdym markiecie mamy ciasto francuskie.
UsuńWygląda cudnie. Zrobię w najbliższych dniach. Ale proszę mi powiedzieć z czym to się podaje? Jakaś sałatka? Ziemniaki lub frytki? Mam na myśli obiad :-)
UsuńMożna do tego podać frytki i jakąś lekką sałatkę (np. grecką) ... tak jak na zdjęciu. Może być też ryż z marchewka pęczak lub cokolwiek co lubicie do piersi z kurczaka:-)
UsuńNa święta mam zamiar to zrobić
UsuńPo co zamieszczać przepis, którego nie można skopiować ?
OdpowiedzUsuńPo to, że można wydrukować... a nie można kopiować od chwili gdy jeden serwis ukradł mi wszystkie zdjęcia i przepisy i zarabia na mojej pracy.
Usuńpodaj nazwę, zrobimy bojkot :) skasujemy mu pliki, niech chuj sie smaży w piekle muahaha
UsuńPromujemy przepisy blogerów. Może zechcesz do nas dołączyć? http://katalogsmakow.pl
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis pod nazwą mumia. Próbowałam z różnymi dodatkami wewnątrz ale nie w kieszonce. Poprostu kładłam na fileta i zsplatalam. Ziemniaki do tego są zupełnie zbędne bo danie jest bardzo sycace. Wystarczy tylko lekka sałatka
OdpowiedzUsuńdzięki ciastu francuskiemu
OdpowiedzUsuńoczywiście... szpinak można zastąpić, pieczarkami, pieczarkami z cebulką, samą cebulką, papryką (najlepiej te składniki podsmażyć na maśle to będą miały lepszy smak... Jeżeli chodzi o pieczarki to należy je dobrze odparować aby nie rozmoczyły ciasta
OdpowiedzUsuńJaką przyprawą posypałaś kurczaka? oprócz gałki muszkatołowej jest tam też coś czerwonego
OdpowiedzUsuńw przepisie jest napisane, że użyłam "ziarenek smaku", ale zwykła sól wystarczy
UsuńCisto francuzkie można kupić w każdym markecie ,ja kupiłam w Biedronce.Pozdrawiam bardzo smaczne dziękuję właśnie robię na imprezkę.
UsuńTo danie jest pyszne :))
OdpowiedzUsuńRobiłam już 2 razy to danie i za każdym razem zachwycało i smakowało wyśmienicie ,nawet teściowa poprosiła o przepis. Więc go podaje i będzie więcej wielbicieli tego smakołyku :)
OdpowiedzUsuńmam dość nietypowe pytanie. otóż jutro chciałabym zaserwować owe danie chłopakowi, jednak 6 piersi nie damy rady zjeść- czy jest możliwość podgrzania tego na drugi dzień? i czy to jajko jest konieczne?
OdpowiedzUsuńMożna podzielić wszystkie ilość składników na 2 lub 3 ... jeżeli coś wam zostanie możecie to odgrzać później, ale pamiętaj że odgrzane ciasto francuskie jest zbyt smaczne... Decyzja należy do ciebie, albo zmniejszasz porcję albo odgrzewasz później... jajko daje tylko ładny kolor ciastu, także można je pominąć lub posmarować ciasto mlekiem, efekt będzie podobny
UsuńA to jajko to warto tez dodac, ze powinno to byc samo zoltko, co nadaje piekny zloty kolor. Cale rozklocone jajko nada temu tylko brzydszy kolor. Natomiast mleko jest znane tu od dobrego sklejania jesli posmaruje sie te koncowki. Prawda? :)
Usuńa te obok to ziemniaki? jak one sa zrobione?
OdpowiedzUsuńtu jest przepis http://impresjasmaku.blogspot.com/2013/03/pieczone-ziemniaczki.html
UsuńA salatka z czego?
OdpowiedzUsuńSalata lodowa, ogorek, pomidor, szczypiorek plus oliwa i sos do salatek
UsuńCuda nad cudami ,super to wygląda
OdpowiedzUsuńhttp://super7.pl/?r=1kr3U
Ja przepisałam i będę robić w niedziele :) podzielę się wrażeniami :)
OdpowiedzUsuńKurczak wyśmienity,właśnie robię dziś na jutrzejsza imprezkę .Ciasto francuskie kupiłam w Biedronce. Dziękuję i pozdrawiam.Teresa
OdpowiedzUsuńwygląda wyśmienicie, na pewno to zrobię
OdpowiedzUsuńmożna śmietanę zastąpić np. jogurtem naturalnym?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale może wtedy podejść wodą
Usuńmozna piersi najpierw podsmarzyc na patelni a totem je nafaszerowac i upiec?
OdpowiedzUsuńMożna, ale nie wiem czy wtedy piersi nie będą za suche. Jakby co to prosze napisać jak wyszlo po takiej modyfikacji
UsuńMożna, ale nie wiem czy wtedy piersi nie będą za suche. Jakby co to prosze napisać jak wyszlo po takiej modyfikacji
UsuńWitam , jaki ser może być w środku ? mozzarela ? czy ser w plastrach typu hochland do kanapek ?
OdpowiedzUsuńMozzarella się nie nadaje bo puszcza wodę. Najlepiej użyć żółtego sera jak w przepisie
UsuńWitam,A czy pierś napewno się upiecze zanim ciasto się spali? Nie ttrzeba wcześniej trochę podsmażyć mięsa?
OdpowiedzUsuńUpiecze... jak będziemy wcześniej podsmażać mięso to pierś będzie po prostu sucha
UsuńWItam, ja tez robilam mieso z tego przepipsu:) niestety dol ciasta byl mokry bo z miesa wyplynela woda . Macie jakies porady ?
OdpowiedzUsuńto pytanie padło już kilka razy, ale widać autorka przepisu je zignorowała :(
UsuńNie zignorowała... ale nie chce gdybać dlaczego akurat niektórym osobom rozmiękło ciasto. Sądzę, że jest to wina kiepskiej jakości mięsa, ale mogę się tylko domyślać i spekulować...
UsuńW sałatce, nie łączy się ogórka z pomidorem
OdpowiedzUsuńPrzepis nie jest na sałatkę tylko pierś kurczaka... A łączyć można ogórek z pomidorem, tylko wtedy ogórek neutralizuje wit. C w pomidorze... Proszę o wyczerpujące odpowiedzi:-)
UsuńRobiłam dziś,poezja dla podniebienia(zrobiłam jedynie sos czosnkowy do ziemniaczków)
OdpowiedzUsuńCzy piekarnik 200 st. góra-dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńGóra-dół
Usuńa może piekarnik nie był nagrzany do odpowiedniej temperatury. przy francuskim to konieczne
UsuńSuper przepisy,jednak odradzam kupowanie cycków w sieciówkach ,są mocno nawadniane.Bardzo ciekawy I estetycznie prowadzony blog.
OdpowiedzUsuńWitam.Właśnie trafiłam na Twój blog...i jestem zachwycona.Żałuję,że mam już zaplanowany obiad na jutro,bo na pewno wykorzystałabym ten przepis.Jednak nic straconego...będzie następnym razem :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, na pewno skorzystam. Przy okazji: dzięki komu, czemu? ciastu francuskiemu (a nie: dzięki cieście francuskim). ;)
OdpowiedzUsuńJadłbym, oj jadłbym. :)) Ale czy w zasadzie to ciasto francuskie jest niezbędne? Bez tego chyba też byłoby całkiem smaczne.
OdpowiedzUsuńJak czytam te komentarz,to nie wiem-plakac czy sie smiac.Nie mialabym tyle cierpliwosci dla glupoli
OdpowiedzUsuńDosłownie mam takie same odczucie
UsuńBardzo, bardzo dobre jedzonko, dzisiaj była degustacja, będzie gościem na moim stole... dzięki 😘
OdpowiedzUsuńRobię po raz kolejny,jest bardzo dobre na ciepło i na zimno... dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńHi, Neat post. There's a problem together with your website in internet explorer, may check this?
OdpowiedzUsuńIE still is the market chief and a huge element of people will leave out
your fantastic writing because of this problem.
Great info. Lucky me I came across your site by accident (stumbleupon).
OdpowiedzUsuńI have book marked it for later!
Its like you read my mind! You appear to grasp so much about this, such as you wrote the e-book in it or something.
OdpowiedzUsuńI think that you could do with a few % to pressure the message home
a little bit, but instead of that, this is excellent blog.
A great read. I'll certainly be back.
Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
OdpowiedzUsuńExtremely useful info specifically the ultimate phase :) I handle such info
much. I was seeking this particular info for a long time.
Thank you and good luck.
Hello to all, the contents present at this site are in fact awesome for people knowledge, well, keep up
OdpowiedzUsuńthe nice work fellows.
I just like the valuable info you supply to your articles.
OdpowiedzUsuńI'll bookmark your blog and test again here frequently.
I am fairly sure I'll learn a lot of new stuff proper right here!
Good luck for the following!
I could not resist commenting. Well written!
OdpowiedzUsuńI have read so many posts concerning the blogger lovers however this piece
OdpowiedzUsuńof writing is actually a nice post, keep it up.
Hey There. I discovered your weblog the usage of msn.
OdpowiedzUsuńThis is a really well written article. I'll be sure to bookmark it
and return to learn more of your useful info. Thanks for the post.
I'll certainly comeback.
Wonderful bsat ! I would lije to apprentice while you amend your site,
OdpowiedzUsuńhow can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal.
I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered
bright clear idea
Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the web the simplest thing to be aware of.
OdpowiedzUsuńI ssay to you, I definitely get annoyed while people think aout worries
that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon thee top and defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal.
Will likely be back to get more. Thanks
My partner and I stumbled over here different web page
OdpowiedzUsuńand thought I might check things out. I like what I see so now i'm following you.
Look forward to exploring your web page repeatedly.
I'm really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
OdpowiedzUsuńIs this a paid theme or did you customize it yourself?
Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays.
hùa theo
OdpowiedzUsuńÁc
chuôm
hàng đầu
Bội nghĩa
đình công
trao đổi
thanh niên
bao vây
cần
phong cách
bật mí
ngày nay
kiểu dáng
xung quanh
bên cạnh
phương pháp
quên mất
xếp đặt
bởi thế
ăn bớt
bự chảng
bước ngoặt
kinh doanh
khách hàng
các
dòng
căn bản
căn nguyên
cần thiết
kỹ lưỡng
đớp
khó khăn
cáu
vững chắc
chất liệu vải
cung ứng
mức giá
chi tiết
hàng hiệu
sắm
chống thấm nước
để ý
lưu ý
vận động
chuyên dụng cho
ra đời
có
kỹ thuật
nhà hàng
cộng
liên hệ
siêu
mỉm cười
cứu giúp
phổ biến
đa số
toàn bộ
đặc trưng
đần
mê say
điệu bộ
đập phá
đau ốm
đầu tiên
gần như
dành dụm
đem đến
đến
trẻ trung
rời khỏi
thế mạnh
khảo sát
trang bị
đơn thuần
dừng
sử dụng
dùng
êm dịu
kém chất lượng
gắn bó
mới đây
gan dạ
gần gũi
thân mật
sắp
bắt gặp
kíp
giả dụ
giải nghĩa
giảm thiểu
hạn chế
hài hòa
tận tình
tiên tiến
tuyệt vời
tương đối
thua sút
xoàng
chung quy
hậu quả
bắt đầu
quan điểm
bao hàm
tự nhiên
lúc
khiến cho
ko
ưu đãi
kiện
lang bạt
buôn bản
điều khiển
rét mướt
chệch choạng
xì xào
tiện dụng
thu hút
to
quái đản
mô tả
sắm
bắt
trình độ
nặng trĩu
nấu nướng
ngã
kinh ngạc
nhãn hàng
nhanh chóng
bừa bãi
rầm rộ
vượt trội
nức danh
oách
ổn thỏa
pha chế
phải chăng
bằng phẳng
vươn lên là
nguyên tắc
ưng ý
quảng bá
qua quýt
sử dụng rộng rãi
rách
rườm rà
rẻ rúng
rõ rệt
bát ngát
sạch
thông minh
sáng sủa
lịch sự
thâm thúy
kinh hoảng
tái ngắt
tai nạn
bác tài
tàn phế
tang vật
máy bay
thoải mái
bác sĩ
thừa thãi
tiếp tục
Tuy thế
tối tăm
ướt sũng
va chạm
van xin
vắng ngắt
vụn vặt
xa thẳm
xa hoa
thôn tính
xanh lơ
xấu xí
xin xỏ
xong xuôi
xu thế
ý định
dựa dẫm
trang phục
giống hệt
yên lặng
thương
yếu
Super pomysłowy przepis. Świetnie wygląda i wybornie smakuje. Polecam.
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i świetnie smakuje. Dzięki za pomysłowość. Przepis na stałe u nas w domu zagościł.
OdpowiedzUsuńExcellent beat ! I would like to apprenjtice while you amend your site, how ould i subscribe
OdpowiedzUsuńfor a blog website? The acxcount aided me a acceptable deal.
I had been tiny biit acquainted off this your broadcast provided bright clear idea
Link exchange is nothing else buut it is simply placing the other person's blog link on your page at appropriate place and other person will aoso
OdpowiedzUsuńdo ame for you.
I'm truly enjoying the design and layout of your site.
OdpowiedzUsuńIt's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Diid you hire out a
designer tto create your theme? Excellent work!
Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues.
OdpowiedzUsuńWhen I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet
Explorer, it has some overlapping. I just wanted to
give you a quick heads up! Other then that, great blog!
Heya i'm for thee primary time here. I came across this boar and I in finding It really helprul & it helped me out much.
OdpowiedzUsuńI hope to orfer one thing back and aid others lijke you aaided me.
Howdy, There's no doubt that your site might be having web browser compatibility
OdpowiedzUsuńproblems. Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it's got some
overlapping issues. I jut wanted to provide you wth a quick heads up!
Other than that, excellent blog!
Thanks for sharing sudh a pleasant thinking, article is pleasant, tgats why i havfe read it entirely
OdpowiedzUsuńThis post provides clrar idea in support of the new people of blogging, that genuinely how to
OdpowiedzUsuńdo blogging.
I'd like too thank you foor the efforts you've put in writing this blog.
OdpowiedzUsuńI really hlpe to see the same high-grade blog posts by you later on as well.
In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own website now ;)
Ꮩery quіckly this site ԝill bе famous amid аll blogging viewers,
OdpowiedzUsuńduue tо it's good content
Ⲩou are so cool! I Ԁon't think I've truly гead a single thing like this Ƅefore.
OdpowiedzUsuńS᧐ wonderful to discover ѕomeone ѡith some genuine
thoughts oon this topic. Rеally.. thanks foг starting tһis up.
Tһis site is somethіng thɑt іs required on the
web, ѕomeone ԝith soke originality!
Ⅾo yօu mind if Ӏ quote а couple of yоur posts ɑѕ long as I provide
OdpowiedzUsuńcredit aand sources back to your weblog? Ⅿy website іѕ іn the exact samе niche as yours and my visitors ԝould genuinely benefit ffrom ѕome of the informɑtion yyou рresent
here. Pⅼease llet mе қnow іf this alrtight wіth you.
Regɑrds!
I beⅼieve this is one of the most important info for me.
OdpowiedzUsuńAnd i'm satіsfіed stuɗyong your article. But wanna remark
on few basіc iѕsues, The web sіte tast is perfect, the articles
is in reality nice : D. Just right activity, cheers
Ⅾo yօu have a spam problem on tһis website; I
OdpowiedzUsuńakso am a blogger, annd І was curiouus abkut ʏour situation; ԝe have сreated ѕome nice methods ɑnd we are lⲟoking to swa strategies ԝith otһeг folks,
ƅe sᥙre tօ shoot me an emazil іf inteгested.
Since nine calories is situated in 1 gram of fat, you'll need to consume 44 to 66 grams every
OdpowiedzUsuńday for your average person. Having other things or
obstacles in the area will disturb your kid and have him
to go for them instead, which might result in him
struggling with accidents and slips. Her chiropractor performed
low amplitude, high velocity manipulation down the 3 spinal locations and almost 1.
Hi Dear, are you actually visiting this website regularly, if so
OdpowiedzUsuńafterward you will absolutely obtain good know-how.
Excellent weblog right here! Additionally yyour site lots upp very
OdpowiedzUsuńfast! Whaat host are you using? Can Iget your affiliate hyperlink
in your host? I desire my site oaded up as quickly as yours lol
Hello Dear, are you in fact visiting this web page regularly, if so
OdpowiedzUsuńthen you wiol absolutely get nikce knowledge.
Hi there to every , as I am actually eager of reading thiis website's
OdpowiedzUsuńpost to be updated on a regular basis. It includes good data.
Touche. Outstanding arguments. Keep up the great effort.
OdpowiedzUsuń