niedziela, 17 marca 2013

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim


Idealne danie aby zaskoczyć gości. Robi się je bardzo szybko, a wygląda i smakuje wyśmienicie. Dzięki cieście francuskim pierś nie jest wysuszona. Taką pierś proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis tutaj) i lekką sałatką.



Składniki:
6 pojedynczych piersi kurczaka
opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 opakowania ciasta francuskiego
6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego)
4 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko

Wykonanie:

  1. Rozmrożony szpinak smażymy na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i nadzienie jest gotowe.
  2. Każdą z piersi rozcinamy (nie do końca) tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem, a na wierzch nadzienia kładziemy żółty ser. Piersi doprawiamy solą (ja użyłam ziarenek smaku)
  3. Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 części. z obu stron nacinamy paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Na ciasto kładziemy pierś i zawijamy ciasto (tak jak na kulebiak w jodełkę).
  4. Zawinięte piersi kładziemy na papier do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy na środkowa półkę do nagrzanego piekarnika do 200 C na ok. 40 min. Ciasto musi się ładnie zrumienić.
Smacznego






12 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis dla zapracowanych, szybko się robi i pięknie wygląda, a przede wszystkim cudownie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne, cudne i w ogole to dopiero dzis znalazlam Twoj blog. Wspanialaionspiracja smakow i pomyslow na przepyszne dania i inne potrawy. pozdrawiam i czytam dalej z coraz bardziej burczacym brzuchem ;)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne cuda ...wspaniale zdjecia i przepisy, dopiero dzis znalazlam Twojego bloga i jestem urzeczona kolorami, smakami i roznorodnoscia. Zdjecia wygladaja tak apetycznie ze ogladam i burczy mi w brzuchu, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne. Dzisiaj zrobilam i nawet moje dzieci byly zachwycone.

    OdpowiedzUsuń
  5. już robiłam dwa razy (raz ze szpinakiem i raz z pieczarkami) i za każdym razem dół ciasta robi mi się mega mokry, z mięsa wylatuje jakaś woda i przez to dolne ciasto jest dosyć nieestetyczne i mało smaczne.. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam kilka razy i było ok... może nie odparowałaś szpinaku w wystarczającym stopniu lub kiepska jakość mięsa które było naszpikowane wodą... no nie wiem można by tu gdybać... mam nadzieje, że nie zraziło cię to do dalszych prób:-)

      Usuń
    2. Wygląda smakowicie ale czy gotowe ciasto francuskie można wszędzie kupić?

      Usuń
    3. Pani Izo czy w każdym sklepie kupi się gotowe ciasto francuskie?

      Usuń
    4. A czy w każdym sklepie kupi się gotowe ciasto francuskie?

      Usuń
    5. No nie wiem czy w każdym... w jakimś wioskowym sklepie pewnie nie, ale w małych i większych marketach na pewno tak. Nie chcę tutaj promować żadnego z nich ale "biedronka", "lidl", "real", "tesco" na pewno posiadają tego typu asortyment

      Usuń
  6. Po co zamieszczać przepis, którego nie można skopiować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po to, że można wydrukować... a nie można kopiować od chwili gdy jeden serwis ukradł mi wszystkie zdjęcia i przepisy i zarabia na mojej pracy.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...