Translate

poniedziałek, 1 września 2014

Buraczki z papryką mojej mamy (na zimę - do słoika bez pasteryzowania)


Przepis sprawdzony... od wielu lat w mojej rodzinie buraczki są robione w ten sposób. Z tej porcji wychodzi 7,5 słoika 0,5 l. Wszystkim smakują, także więcej nie ma co pisać. Podaję przepis:-)



Składniki:
3 kg czerwonych buraczków
1/2 szkl. cukru
1 szkl. octu spirytusowego 10%
1 szkl. wody
3 cebule
1/2 kg papryki
1 łyżka soli


Wykonanie:
  1. Buraczki ugotować w skórce do miękkości. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Ocet, cukier i wodę zagotować. Do powstałej zalewy wrzucić pokrojoną cebulę z papryką i gotować 7 min. Następnie dorzucić starte buraczki i gotować jeszcze 10 min. (jak będzie chwilę dłużej to nic się nie stanie).
  4. Do wyparzonych słoików ponakładać gorące buraczki z papryką i odwrócić zakręcone słoiki do góry dnem. (ja przykrywam ściereczką i zostawiam do wystudzenia)
Smacznego




3 komentarze:

  1. Świetny przepis jutro spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis jutro spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię napiszę jak wyszło :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj