Tak samo jak karkówkę można zrobić schab, jest równie dobry.
Składniki:
2 kg karkówki
200 g suszonych śliwek kalifornijskich
3-4 łyżki octu balsamicznego
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
suszony rozmaryn
1/2 szklanki czerwonego wina (wytrawnego)
sól pieprz
Wykonanie:
- Marynowanie: Karkówkę nacieramy solą i pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym. Oprószamy rozmarynem, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowaną karkówkę marynujemy 24 h.
- Na drugi dzień, wydrążamy w karkówce otwór i faszerujemy śliwkami. Karkówkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i dorzucamy do mięsa jeszcze ok. 6 śliwek i podlewamy całość winem.
- Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C 1,5 h.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)