Translate

sobota, 20 kwietnia 2013

Zupa gulaszowa cygańska

Składniki:
ugotowany wywar z warzyw (ok. 2 l)
ok. 1 kg mięsa wieprzowego pokrojonego w paski
1 łyżka papryki słodkiej
1/4-1 łyżki papryki ostrej (w zależności od preferowanej ostrości)
1 słoik papryki konserwowej
3 cebule pokrojone w piórka
                                                      liść laurowy, sól, pieprz


Ciasto na kluseczki:
1 jajko
ok. 100-200 g maki (na oko)

Wykonanie:
  1. Mięso przesmażamy na oleju, dodajemy cebulę i dusimy 20 min. Pod koniec duszenia dodajemy paprykę w proszku, sól i pieprz
  2. Do wrzącego wywaru wrzucamy mięso z cebulą. Gotujemy do chwili aż mięso będzie miękkie
  3. Paprykę kroimy w paski i dodajemy do zupy razem z zalewą ze słoika!
  4. Kluseczki: jajko zagniatamy z mąką, tak aby powstało zwarte gładkie ciasto. Ciasto formujemy w rulon i kroimy na ukos, tak aby powstały kluseczki.
  5. Kluseczki wrzucamy do gotującej się zupy. Jak kluseczki zaczną wypływać to znak, że już są gotowe.  Zupa jest gotowa.
Smacznego
PODPIS



1 komentarz:

  1. lubię takie zupy Twoja z pewnościa by mi smakowała wiec sobie zapisuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj