Translate

środa, 3 kwietnia 2013

Smażone świeże śledzie


Dla tych co nie przepadają za smakiem tradycyjnego śledzia proponuję wam wspaniałą alternatywę - śledź smażony na patelni. Kto nie wierzy niech spróbuje. Na pozór zaskakujący sposób przyrządzenia śledzi znany jest na Kujawach od pokoleń.



Składniki:
1/2 kg świeżych śledzi nie z zalewy (tuszy lub filetów)
sól, pieprz
mąka pszenna (do panierowania)
cytryna (opcjonalnie)


Wykonanie:
  1. Śledzie solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. 
  2. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż będą lekko rumiane
  3. Na koniec można skropić śledzie lekko cytryną.
Smacznego
PODPIS


10 komentarzy:

  1. Śledzie tak sprawione, ciepłe, prosto z patelni są pyszne. Rewelacyjne są też prosto z ognia. Tylko czemu to "zaskakujący przepis" ? Śledzia smażonego znam ze śląska, jadłem na pomorzu i w górach. Przepis znany od wieków, tym bardziej, że ocet pradziadom naszym nie był znany zapewne, a i sól była sakrbem

    OdpowiedzUsuń
  2. robię często takie śledziki sa pyszne ,ja przed smażeniem nacieram je przyprawami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.Właśnie dziś udało mi się kupić świeżego śledzika (tuszki) Mistrzem w robieniu tego rodzaju przysmaków była moja babcia ,i do dziś mam w pamięci ten niebiański smak. Były to czasy kiedy ryby były podstawą żywienia Łódzkiej biedoty,były tanie i ogólnie dostępne.Ja obecnie jestem w wieku mocno ,,Pochrystusowym" (ponad 70-kę) ale ten smak towarzyszy mi do dziś
    Wykonanie jest nieco inne
    Otóż nie 1/2kg a cały kilogram tuszek.(Wszak mamy pojeść a nie polizać)
    Oczywiście myjemy i podsuszamy na ręczniku papierowym (dawniej w ściereczce)
    Lekko nacinamy tuszki po stronie brzusznej do samego ogonka.
    Na desce kładziemy tuszki brzuszkiem do dołu i robimy z wyczuciem masaż po kręgosłupie do momentu aż kręgosłup wraz z większością ości oddzieli się od filecików.
    Podważamy teraz kręgosłup palcami i delikatnie skrobiąc po kręgosłupie nożykiem wyciągamy go z ogonkiem z powstałych podwójnych filecików.
    NO i teraz dowolność kompozycji w soleniu ,pieprzeniu,przyprawianiu i.t p w/g wzrostu ,wagi,płci upodobań regionalnych.

    Następnie panierka:ja stosuję mąkę z tartą bułką w proporcji 50/50 ,po prostu z bułką fileciki wydają się grubsze i łatwiej zauważyć moment odpowiedniego lekkiego dosmażenia.

    Oczywiście olej w umiarkowanej ilości (nie Głęboki)

    No i co najważniejsze!!!!!!!
    Fileciki wrzucamy na gorący olej skórką do góry.Najpierw obsmażamy stronę z żywym panierowanym ,,mięskiem " a dopiero potem odwracamy na stronę ze skórką. Unikniemy wtedy zwijania się filecika w roladę

    Jeśli moje wiekowe porady na coś się przydaly życzę smacznego

    pozdrawiam autora .
    .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry opis, dziękuję

      Usuń
    2. przydała się porada żeby zacząć smażenie od strony mięsa, a potem skóry, dziękuję:)

      Usuń
  4. Dzisiaj wypróbowałam ten przepis palce lizać 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. OOOO ja też muszę wypróbować. Ja jeszcze nigdy nie jadłam świeżych śledzi a podobno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepszy jest ten masaż po pleckach śledzika.

    OdpowiedzUsuń
  7. As the admin of this web site is working, no doubt
    very quickly it will be renowned, due to its quality contents.

    OdpowiedzUsuń
  8. You've made some good points there. I checked on the internet for additional information about
    the issue and found most people will go along
    with your views on this site.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj