Translate

środa, 6 grudnia 2017

Pierniczki teściowej ... pyszne (od razu miękkie, nie twardnieją)


Święta tuż tuż, dlatego pora na pierniczki, tym razem zaproponuję przepis na pierniczki które nie twardnieją i można je zrobić tuż przed świętami. Pierniczki są pulchne i rozpływają się w ustach, a przepis dostałam od teściowej. Z podanej poniżej porcji wychodzi bardzo dużo pierniczków ok. 120 - 150 sztuk (oczywiście zależy to od wielkości foremek którymi wycinamy pierniczki), dlatego z powodzeniem porcje składników można zmniejszyć o połowę. Gorąco polecam ten przepis, bo jest naprawdę rewelacyjny.

Składniki na ok 120 - 150 pierniczków:
1 kg mąki (ja dałam typ 450)
8 żółtek
3 białka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
200 ml kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki przyprawy do piernika
400 g miodu naturalnego
250 g masła 82% tłuszczu


Wykonanie:

  1. WIECZOREM: Masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuścić w garnku (można zagotować). Następnie wystudzić.
  2. Sodę wymieszać ze śmietaną ( w osobnej miseczce) i odstawić.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać żółtka i wymieszać. 
  4. Do białek z żółtkami dodać mąkę i wystudzoną masę maślano - kakaowo - miodową. Dokładnie wymieszać.
  5. Na koniec do masy dodać śmietanę z sodą i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dosyć klejące, ale nie przejmujcie się, bo należy je jeszcze włożyć na noc do lodówki i wtedy zgęstnieje.
  6. RANO: Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm lekko podsypując mąką. Wycinamy dowolne kształty i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 7 -12 min. (ja piekłam 10min.)
  7. Gotowe pierniki można udekorować lukrem, ale bez lukru też są pyszne. Standardowo przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Smacznego

PODPIS



Nawet mikołaj się załapał na pierniczka ;-)




11 komentarzy:

  1. Super przepis! Na pewno wykorzystam, bo w najbliższy weekend planuję piec pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To tak jak ja w weekend pieczemy pierniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre przepis super

    OdpowiedzUsuń
  4. piekarnik z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierniczki to obowiązkowy wypiek na święta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę je piekła ponieważ z przepisu wynika że są po upieczeniu zaraz miękkie i to mnie zachęciło Jak upiekę napiszę następny komentarz

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja pierniczę, jakie fajne... Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż 8 żółtek? Zrobiłam wczoraj są pyszne🙂

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko super tylko cukru ile w g lub dag po proszę- bo szklanka, szklance nie równa

    OdpowiedzUsuń
  10. My brother recommended I might like this blog. He was entirely right.

    This post actually made my day. You cann't imagine simply how
    much time I had spent for this info! Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  11. The graphics in this game are respectable overall.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj