
Święta tuż tuż, dlatego pora na pierniczki, tym razem zaproponuję przepis na pierniczki które nie twardnieją i można je zrobić tuż przed świętami. Pierniczki są pulchne i rozpływają się w ustach, a przepis dostałam od teściowej. Z podanej poniżej porcji wychodzi bardzo dużo pierniczków ok. 120 - 150 sztuk (oczywiście zależy to od wielkości foremek którymi wycinamy pierniczki), dlatego z powodzeniem porcje składników można zmniejszyć o połowę. Gorąco polecam ten przepis, bo jest naprawdę rewelacyjny.
Składniki na ok 120 - 150 pierniczków:
1 kg mąki (ja dałam typ 450)
8 żółtek
3 białka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
200 ml kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki przyprawy do piernika
400 g miodu naturalnego
250 g masła 82% tłuszczu
Wykonanie:
- WIECZOREM: Masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuścić w garnku (można zagotować). Następnie wystudzić.
- Sodę wymieszać ze śmietaną ( w osobnej miseczce) i odstawić.
- Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać żółtka i wymieszać.
- Do białek z żółtkami dodać mąkę i wystudzoną masę maślano - kakaowo - miodową. Dokładnie wymieszać.
- Na koniec do masy dodać śmietanę z sodą i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dosyć klejące, ale nie przejmujcie się, bo należy je jeszcze włożyć na noc do lodówki i wtedy zgęstnieje.
- RANO: Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm lekko podsypując mąką. Wycinamy dowolne kształty i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 7 -12 min. (ja piekłam 10min.)
- Gotowe pierniki można udekorować lukrem, ale bez lukru też są pyszne. Standardowo przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Smacznego

Nawet mikołaj się załapał na pierniczka ;-)
Super przepis! Na pewno wykorzystam, bo w najbliższy weekend planuję piec pierniczki :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja w weekend pieczemy pierniczki:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre przepis super
OdpowiedzUsuńpiekarnik z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńPierniczki to obowiązkowy wypiek na święta.
OdpowiedzUsuńBędę je piekła ponieważ z przepisu wynika że są po upieczeniu zaraz miękkie i to mnie zachęciło Jak upiekę napiszę następny komentarz
OdpowiedzUsuńJa pierniczę, jakie fajne... Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńAż 8 żółtek? Zrobiłam wczoraj są pyszne🙂
OdpowiedzUsuńWszystko super tylko cukru ile w g lub dag po proszę- bo szklanka, szklance nie równa
OdpowiedzUsuńMy brother recommended I might like this blog. He was entirely right.
OdpowiedzUsuńThis post actually made my day. You cann't imagine simply how
much time I had spent for this info! Thanks!
The graphics in this game are respectable overall.
OdpowiedzUsuń