Translate

środa, 15 listopada 2017

Ciasto bananowe - wilgotny, pyszny keks

Banany, orzechy i czekolada to połączenie idealne. To ciasto bardzo często gości na moim stole i powiem nieskromnie, że jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie smakowało. Do tego robi się je bardzo szybko i jest nieskomplikowane. Pewnie moi znajomi jak zobaczą przepis na to ciasto, to zdziwią się, że dopiero teraz je zamieszczam na blogu :-) No cóż lepiej późno niż wcale...

Składniki na małą keksówkę:
1 szklanka cukru
2 jajka
125 g miękkiego masła
4 banany
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 płaską łyżkę sody
1 łyżeczkę cukru waniliowego
szczypta soli
1 - 2 garście pokrojonych bakali

Dodatkowo:
polewa czekoladowa

Wykonanie:
  1. Cukier, masło i jajka miksujemy, następnie dodajemy rozgniecione banany i znowu miksujemy do połączenia się składników.
  2. Do masy dodajemy resztę składników czyli mąkę, sodę, cukier waniliowy i sól. Miksujemy do połączenia składników - najlepiej jak najkrócej
  3. Do masy dodajemy pokrojone bakalie i mieszamy. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C góra dół ok. 40 min. - do tzw. suchego patyczka :-)
  5. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.
Smacznego
PODPIS
impresjasmaku

Ciasto tak szybko znika, że niestety nigdy nie mam czasu na robienie zdjęć :-)



1 komentarz:

  1. Wygląda smacznie, bardzo lubię ciasta z bakaliami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj