
Składniki na małą keksówkę:
1 szklanka cukru
2 jajka
125 g miękkiego masła
4 banany
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 płaską łyżkę sody
1 łyżeczkę cukru waniliowego
szczypta soli
1 - 2 garście pokrojonych bakali
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
Wykonanie:
- Cukier, masło i jajka miksujemy, następnie dodajemy rozgniecione banany i znowu miksujemy do połączenia się składników.
- Do masy dodajemy resztę składników czyli mąkę, sodę, cukier waniliowy i sól. Miksujemy do połączenia składników - najlepiej jak najkrócej
- Do masy dodajemy pokrojone bakalie i mieszamy. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C góra dół ok. 40 min. - do tzw. suchego patyczka :-)
- Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.
Smacznego
Wygląda smacznie, bardzo lubię ciasta z bakaliami :)
OdpowiedzUsuńmusze wypróbować i wówczas skomentuje .
OdpowiedzUsuń