
Kolejny przepis, który przepisałam z zeszytu mojej mamy. Tych "zwędzonych" przepisów zamierzam wypróbować znacznie więcej, nie tylko na ciasta:-)
Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
250 g margaryny
3/4 szkl. cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
5 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Piana:
5 białek
1/2 szkl. cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 l musu z jabłek
cukier do posypania jabłek
cynamon do posypania jabłek
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
- Ciasto: Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i podzielić na 2 części ( na 2/3 - to będzie spód i 1/3 - to będzie kruszonka). Następnie dobrze schłodzić w lodówce min. 40 min. Ciasto można też zamrozić, ale wtedy zamiast skubania ciasta musimy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Po schłodzeniu 2/3 ciasta wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia (skubiemy po kawałku, aż zapełnimy całą wolną przestrzeń w blaszce (wymiary blaszki ok. 30 x 45). Na spód ciasta wykładamy mus z jabłek, które posypujemy cukrem i cynamonem.
- Piana: Białka mocno ubijamy, następnie dodajemy po trochu cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru dodajemy po trochu mąkę ziemniaczaną, również cały czas ubijając. Jak już wykończymy składniki wykładamy pianę na mus z jabłek.
- Na pianę wykładamy pozostałą część ciasta (czyli 1/3 - to będzie kruszonka). Ciasto również skubiemy - nie musi być ono nałożone bardzo dokładnie, przez ciasto będzie prześwitywać piana.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 C na 40-45 min. Po upieczeniu jak ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńja zrobilam i mi sie piana gumowa zrobila dlaczego
UsuńNie wiem jak mogła piana z białek zrobić się gumowa? Szkoda że nie wyszło
UsuńMogła :-\ też mi się zdarzyło, dlatego już nie dodaje mąki
Usuńmąka ziemniaczana to powoduje tym bardziej w takiej ilości.
Usuńżeby piana była pyszna wystarczy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dwie łyżki to za dużo ;)
UsuńOczywiście że piana zrobi sie gumowa przy takiej ilości mąki ziemniaczanej i tak jak pani tu pisze wystarczy 1 łyżeczka ja dodaje trochę budyniu śmietankowego zamiast mąki ziemniaczanej
UsuńPrzy mojej ilości mąki ziemniaczanej piana nie jest gumowa... przepis jest sprawdzony przez wiele osób. Najpierw proszę spróbować dopiero się wypowiadać
UsuńMi wyszło i było pycha! Dzięki za przepis!
UsuńMi wyszło i było bardzo dobre!
UsuńPiekłam dzisiaj i nic nie było gumowe�� super przepis goście byli zachwyceni
UsuńCiasto kruche obowiązkowo z masłem!!!
Usuńbez mąki ziemniaczanej robie od lat i jest to beza,tylko że długo siedzi w piekarniku i w małej tem.by pianka zrobiła sie beza
UsuńWygląda cudnie, no i ta piana! Świetna :)
OdpowiedzUsuńŚlinka mi cieknie na samą myśl. Muszę to zrobić czym prędzej.
OdpowiedzUsuńA jak zrobić ten mus z jablek?
OdpowiedzUsuńmożna kupić gotowy w słoiku są w sklepach , lub z jabłek samemu zrobic jest b. łatwe
Usuńwystarczy bardzo długo gotować obrane jabłka, aż się rozpadną na mus... lub kupić gotowy mus w sklepie:-)
Usuńja zamiast maki ziemiaczanej daje surowy budyn
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić z mąki bezglutenowej ? Jestem celjakiem - nie toleruję glutenu .Pozdrawiam ..(:
OdpowiedzUsuńoj nie mam pojęcia... nigdy nie piekłam niczego z mąki bezglutenowej:-)
UsuńTak mozna ja robię tylko
Usuńz bezglutenowej
Ciasto wygląda tak apetycznie,że mam zamiar je jutro zrobić,właśnie sprawdziłam czy mam wszystkie składniki :):):)
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą upieklam ten jabłecznik, wszystko pięknie ładnie, ale ja bym dodała jeszcze, że spód należy posypać bułką tartą lub kaszą manną, bo mus jest na tyle mokry, że cały spód ciasta mam mokry. Zrobiła się taka mamałyga ze spodu. Choć w smaku całościowo wyszło przepysznie. Na pewno skorzystam raz jeszcze z przepisu, ale właśnie zmodyfikuję o dodanie bułki tartej (robiłam już tak wiele razy i w moim przypadku się sprawdziło). Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńJa do jabłek wsypuje galaretke najlepiej agrestowa bo jest kwaskowa, nie wiem czy to dobrze ale wtedy mus się ściska i nie jest rzadki
Usuńproponuje kakao do posypania ciastatez fajnie wyglada i spód nie jest mokry
Usuńja zamiast musu daję surowe jabłka utarte na tarce wymieszane z cukrem, rodzynkami i cynamonem lub kardamonem.
UsuńWłaśnie upieklam ten jabłecznik. Wyszedł prawie jak bym sobie tego życzyła. Przepis sam w sobie jest prawie idealny- prawie, bo mus z jabłek jest tak mokry, że zamoczył mi cały spód i zrobiła się mamałyga:( w smaku całościowo wyszedł super, mąż był zadowolony, ja jednak widzę niedosyt. Na drugi raz posypię dolne ciasto bułką tartą bądź kaszą manną i wyjdzie już jak należy^^ ale i tak dziękuję za przepis, skorzystam niejednokrotnie z niego :) z lekką modyfikacją
OdpowiedzUsuńJa korzystam z domowego musu to moze nie jest taki mokry. Pozdrawiam
UsuńJa korzystam z domowego musu to moze nie jest taki mokry. Pozdrawiam
Usuńja do musu jablkowego dodaje sucha galaretke cytrynowa
UsuńPiekę taką szarlotkę od wielu lat. Spód ciasta posypuję bułką tartą oraz pokrojonymi orzechami włoskimi (około 10 dkg). Do jabłek dodaje 10-15 dkg rodzynek. Jeśli jabłka są zbyt rzadkie dodaję do nich 2-3 łyżki bułki tartej lub grysiku. Wierzchnią warstwę ciasta ścieram na tarce o grubych oczkach (oczywiście mocno schłodzone.
OdpowiedzUsuńDziś upieklam. Pycha. Zrobiłam lekką modyfikację. Do jabłek dodałam rodzynki i olejek rumowy, natomiast do piany, zamiast mąki,kisiel cytrynowy.
OdpowiedzUsuńCzytam i nie rozumie osób, jak swoją nieumiejętność w pieczeniu przerzucają na zły przepis. Ilość mąki do piany jest dobra i nie wychodzi guma, jak niektórzy twierdzą. Spód jeśli jest mokry to po prostu użyli złych jabłek, za bardzo soczystych. najlepsze są antonówki. Można również spód ciasta podpiec i dopiero nałożyć jabłka. Sprawdzone, ten przepis zawsze mi się udaje.
OdpowiedzUsuńDo musu jabłkowego wystarczy dodać budyń np.waniliowy oczywiście proszek bez cukru.
OdpowiedzUsuńa ja zawsze jabłka wyciskam...
OdpowiedzUsuńa ja wyciskam jabłka
OdpowiedzUsuń