Translate

czwartek, 23 maja 2013

Piersi kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym z makaronem


Smażenie na oleju rzepakowym stało się znowu modne. Pamiętajmy, że taki olej ma wyższą temperaturę wrzenia, zawiera kwasy omega 3 i jest polecany przez dietetyków.




Składniki:
2 pojedyncze piersi kurczaka
100-200 g pieczarek
2 cebule
500 ml słodkiej śmietany (36%)
3 garście makarony farfalle (kokardki)
100 ml wody

olej rzepakowy (Rapso)
garść świeżej bazylii
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka

Wykonanie:
  1. Kurczaka kroimy w paski, zaś cebulę w piórka i wszystko razem podsmażamy. Dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i wodę. Doprawiamy sola pieprzem, słodką papryką i wszystko razem dusimy (ok. 10 min.)
  2. Do kurczaka dodajemy śmietanę,makaron i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy, aż makaron będzie ugotowany al dente. Na koniec dodajemy porwaną bazylię. Mieszamy i gotowe.
Smacznego
PODPIS



3 komentarze:

  1. wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne danie, bardzo często gości w moim domu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne danie, bardzo często gości w moim domu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj