Translate

czwartek, 23 maja 2013

Piersi kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym z makaronem


Smażenie na oleju rzepakowym stało się znowu modne. Pamiętajmy, że taki olej ma wyższą temperaturę wrzenia, zawiera kwasy omega 3 i jest polecany przez dietetyków.




Składniki:
2 pojedyncze piersi kurczaka
100-200 g pieczarek
2 cebule
500 ml słodkiej śmietany (36%)
3 garście makarony farfalle (kokardki)
100 ml wody

olej rzepakowy (Rapso)
garść świeżej bazylii
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka

Wykonanie:
  1. Kurczaka kroimy w paski, zaś cebulę w piórka i wszystko razem podsmażamy. Dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i wodę. Doprawiamy sola pieprzem, słodką papryką i wszystko razem dusimy (ok. 10 min.)
  2. Do kurczaka dodajemy śmietanę,makaron i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy, aż makaron będzie ugotowany al dente. Na koniec dodajemy porwaną bazylię. Mieszamy i gotowe.
Smacznego
PODPIS



4 komentarze:

  1. wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne danie, bardzo często gości w moim domu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne danie, bardzo często gości w moim domu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hello! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
    I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any
    suggestions?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj