Taką białą kiełbasę można upiec w piekarniku lub na grillu. Pamiętajmy, że jeżeli chcemy upiec czosnek to oczywiście pieczemy główkę w całości. Ponadto tak zrolowaną kiełbasę łatwiej jest odwracać na grillu :-)
Składniki:
5-8 lasek białej kiełbasy (nie mogą być oddzielone)
3 łyżki oleju
szczypta papryki słodkiej
szczypta suszonego tymianku
Dodatkowo:
patyczki do szaszłyków (najlepiej metalowe bo są dłuższe)
czosnek
Wykonanie:
- Kiełbaski zwijamy w rulon i przedziewamy patyczkami do szaszłyków (tak jak na zdjęciu)
- Kiełbaski nacieramy olejem i posypujemy papryką i tymiankiem. Wokoło kiełbasy można rozrzucić nieobrany z łupin czosnek i piec go razem z kiełbasą. Taki upieczony czosnek łatwo można wycisnąć z łupinki, ponadto ma dużo delikatniejszy smak niż świeży czosnek.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30 min.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)