Translate

czwartek, 2 maja 2013

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pieczarkami


Zapiekanka jest bardzo sycąca. Taka ilość wystarczy dla 4-6 osób. Osoby które nie lubią śmietany mogą ją pominąć i wierzch zapiekanki posypać tylko serem.




Składniki:
1 kg ziemniaków
1/2 kg mięsa mielonego
2 cebule
400 g pieczarek
500 g przecieru pomidorowego
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (150 g)
150 g sera żółtego (ja użyłam wędzonego)

4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
1-2 łyżki tymianku
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:
  1. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć razem z mięsem i czosnkiem na głębokiej patelni. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, tymianek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić mięso i cebulę do miękkości
  2. Pieczarki pokroić w talarki i również podsmażyć tak aby wyparowała z nich woda, lekko posolić
  3. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (tak aby się nie rozsypywały). Jak ostygną pokroić w talarki
  4. W naczyniu żaroodpornym (dno naczynia należy wysmarować masłem) układamy warstwami: ziemniaki, mięso z cebulą, pieczarki, ziemniaki, mięso...itd. aż do zakończenia składników. Ser zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać ze śmietaną, doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. Po czym ser ze śmietaną wyłożyć na wierzch zapiekanki
  5. Piekarnik nagrzać do 200 C. Zapiekankę wstawić na środkową półkę i piec 20 min. pod przykryciem. Kolejne 20 min. piec bez przykrycia aby ser się ładnie zrumienił.
    Reasumując: temp 200 C czas 40 min.
Smacznego
PODPIS



5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, dobry pomysł na szybki obiad.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie taki szybki bo przygotowanie jest troche czasochłonne ;)

      Usuń
  2. świetna! dziś robiłam, wszystkim w domu baaaardzo smakowało. POLECAM!!;)))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hi there colleagues, itss gгeat piece of writing гegarding teachingand еntirely defined, krep iit up all thhe time.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj