Translate

piątek, 10 maja 2013

Bananowy Kameleon


Ciasto nawiązuje do drinku Kameleon gdzie głównym składnikiem jest sok bananowy i Blue Curacao. Po dodaniu soku bananowego drink z niebieskiego zmienia kolor na zielony. Takie ciasto (deser) najlepiej smakuje w letnie dni.



Składniki:
2 op. galaretki winiary Blue Curacao
2 op. galaretki winiary Mojito
2 op. galaretki winiary Pina Colada
1 op. biszkoptów
8 bananów (mocno dojrzałych)
4 serki danio (150 g)
woda
100 ml mleka do nasączenia biszkoptów

Dodatkowo:
tortownica

Wykonanie:

  1. Biszkopty zanurzamy na chwile w mleku i układamy w tortownicy
  2. W oddzielnych naczyniach rozpuszczamy galaretki: do 2 galaretek Mojito oraz 2 Pina Colada dajemy po 310 ml wody, zaś 2 galaretki Blue Curacao rozpuszczamy w 375 ml wody. Galaretkę Blue Curacao można zrobić jak już galaretki Pina Colada i Mojito będą tężejące, wtedy nie musimy się martwić, że stężeje szybciej niż pozostałe.
  3. 5 bananów miksujemy na gładką masę, po czym dodajemy do nich serki i dokładnie mieszamy. Całość dzielimy na pół i do jednej części dodajemy tężejącą galaretkę Pina Colada zaś do drugiej tężejącą galaretkę Mojito. 
  4. Na biszkopty najpierw wylewamy masę z galaretkami Pina Colada i wkładamy do lodówki na 15 min. Jak masa się lekko zetnie wylewamy na nią masę z galaretkami Mojito i również wkładamy do lodówki na 15 min. 
  5. 3 Banany kroimy w plastry i układamy na masie z Mojito, następnie wszystko zalewamy tężejącą galaretką Blue Curacao.
Smacznego
PODPIS





2 komentarze:

  1. Ale świetne to ciasto! Piłem kiedyś Kameleona i jeśli to ciasto smakuje podobnie jak drink, to zostanie ono moim ulubiony ;) A czy zamiast maczania biszkoptów w mleku, można moczyć je w jakimś alkoholu (wódce, jakimś likierze bananowym), żeby był mały "kop" ;)? Mam nadzieję, że te galaretki jeszcze są dostępne w sprzedaży.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak... likier bananowy z pewnością się sprawdzi

      Usuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj