Jeżeli ktoś nie lubi szpinaku lub po prostu akurat go nie ma to tartę można zrobić bez szpinaku, jednak należy wtedy dodać więcej jajek 6-7.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/4 paczki mrożonego szpinaku
1 łyżeczka śmietany
1 ząbek czosnku
30 dkg boczku wędzonego
1 czerwona cebula (może też być zwykła)
4 jajka
1/2 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej
150 g sera żółtego
sól, pieprz
szczypiorek wg. uznania
Wykonanie:
- Boczek pokrojony w kostkę oraz cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni.
- Na osobnej patelni smażymy szpinak na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i gotowe.
- Ciasto wykładamy na blachę do tary (28 cm). Na cieście rozsmarowujemy szpinak. Jak boczek z cebulką lekko przestygnie mieszamy go z rozkłóconymi jajkami i szczypiorkiem, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Po czym wylewamy jajka z boczkiem i cebulą na szpinak. Posypujemy startym serem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 20 - 25 min.
Smacznego
Doskonała alternatywa dla klasycznej pizzy:)
OdpowiedzUsuńNo dobra, a dlaczego mam to robić z mrożonego szpinaku????
OdpowiedzUsuńO rany... no przecież nie musisz z mrożonego... ja zrobiłam z mrożonego to napisałam w przepisie o mrożonym szpinaku. Wystarczy trochę pomyśleć i się nie czepiać... W kuchni też trzeba myśleć:-)
UsuńDzis zrobilam, wyszlo bardzo dobre. Dziekuje za przepis :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszna tarta. Polecam
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńTotalna klapa!!!! Wszystko zrobione jak w przepisie a po upieczeniu pod spodem surowe ciasto. Super, zmarnowane pieniądze, czas a na kolację kanapki 😞
OdpowiedzUsuńmoże był za mało odparowany szpinak?
UsuńZawsze mnie to rozwala jak nieudolny kretyn nie mający pojęcia o gotowaniu pisze pretensje, że zmarnowany czas, pieniądze i kolacja. Myśl debilu a skoro tylu osobom przepis się udał to chyba ewidentnie matole wina jest po twojej stronie, jak myślisz yyyy sorry, jak czujesz??
UsuńCzy używa pani papieru do pieczenia? :)
OdpowiedzUsuńTak
UsuńRobiłam jakiś czas temu- wyszła świetna :) Dzisiaj powtarzam ;)
OdpowiedzUsuńPyszna :) Świetny pomysł. Tylko szpinaku maleńko. Ja dałam całe opakowanie (400 g).
OdpowiedzUsuńSuper pomysł ! Zrobiłam że świeżego szpinaku i dodałam szoaragi. Szybko i pysznie. Dzięki za inspirację 😊
OdpowiedzUsuńŚwietne danie kolacyjne dla osób nie liczących kalorii. Ale kto by się przejmował kaloriami, robię....
OdpowiedzUsuńCiekawy blog kulinarny.
rewelacja super przepis a jak smakuje palce lizać
OdpowiedzUsuń