Translate

piątek, 8 marca 2013

Muffinki marchewkowe

 Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku. Autorka napisała, że jest to porcja na 12 sztuk, mi używając silikonowych foremek wyszło 18 muffinek. Babeczki wyszły idealne, są pulchne i przepyszne.



Składniki:

2 szklanki startej marchewki (ok. 4 sztuk)
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3/4 szklanki oleju
4 jajka

1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Lukier:
sok z jednej cytryny + starta skórka
ok. 1 1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
  1. Do miski przesiać  mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawy
  2. W drugiej misce wymieszać jajka z cukrem, następnie dodać olej, startą na grubych oczkach marchewkę i aromat waniliowy. Ww. składniki wymieszać za pomocą łyżki z mąką i przyprawami.
  3. Masę przełożyć do silikonowych foremek lub formy na muffinki i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec przez 25 min. (patyczek włożony w środek babeczki musi być suchy i czysty). Zanim nałożymy lukier muffinki musza przestygnąć.
Wykonanie lukru:
Skórkę i sok z cytryny wymieszać z cukrem na jednolitą masę. Masa nie może być za rzadka ani za gęsta, w zależności od konsystencji możemy dodać więcej cukru lub soku z cytryny.

Smacznego





1 komentarz:

  1. Muffinki są super delikatne, przepis rewelacyjny. Ja dodałam jeszcze orzechy włoskie, a do lukru dałam skórkę i sok z pomarańczy. Polecam orzech, ponieważ przy delikatności muffinek orzechy miło chrupią.
    Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj