Składniki:
1/2 dużego selera
1/2 kg ziemniaków
1 duża cebula
300 g wędzonego boczku
2 listki laurowe
2-3 łyżki suszonego tymianku
1,5 l bulionu z kury
Wykonanie:
- Seler, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Do garnka wkładamy pokrojone warzywa z listkami laurowymi i zalewamy bulionem. W trakcie gotowania dodajemy tymianek. Składniki gotujemy do miękkości, po czym całość miksujemy na gładku masę. Jak zupa będzie za gęsta można dodać trochę wody, aby ją rozrzedzić
- Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmarzamy na patelni. Następnie dodajemy go do zupy i chwilę gotujemy (ok. 10 min.). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przepis trafił na moją listę "chrzcinową" :)
OdpowiedzUsuń