Translate

poniedziałek, 18 marca 2013

Zupa cebulowa

Jest to moja wariacja na temat zupy cebulowej. Jak widać przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Taką zupę można podawać z grzankami z serem lub zapiec z czapeczką zrobioną z ciasta francuskiego. Może taką opcję też kiedyś zrobię i zamieszczę zdjęcia jak to wygląda. Ponadto można posypać wierzch zupy świeżym tymiankiem.


Składniki:
1-1,5 l rosołu z kury
6 dużych cebul
2 duże marchewki
gałka muszkatołowa
sól pieprz


Wykonanie:

  1. Do garnka z rosołem wrzucamy pokrojone w kostkę cebule i marchewki. Gotujemy do miękkości.
  2. Jak już wszystko będzie miękkie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem, w razie potrzeby również solą. Chwilę gotujemy. Gotowe.
Grzanki do zupy:
Bagietkę kroimy pod ukosem aby chlebki były dłuższe. Na każdą kromkę kładziemy plasterek sera i zapiekamy w piekarniku 180 C tak aby chlebki się zarumieniły, a ser roztopił.
Smacznego



1 komentarz:

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj