Składniki:
150 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
85 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
125 g masła
75 g ciemnego cukru trzcinowego
100 g cukru (białego)
1 jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
85 g żurawiny
50 g grubo posiekanych orzechów włoskich
150 g białej czekolady (posiekana na ok. 3-5 mm kawałki)
Wykonanie:
- Zmiksować cukier (2 rodzaje) z masłem. Dodać jajko i wanilię i miksować aż się połączą.
- W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane.
- Połączyć obie masy. Dodać czekoladę, żurawinę, orzechy i wymieszać łyżką. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min.
- Łyżeczką uformować kulki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Włożyć ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 - 13 min. Piec aż będą lekko złociste.
- Wyjąć ciasteczka na kratkę do pieczenia i poczekać aż wystygną wtedy staną się chrupiące. Takie ciasteczka należy przechowywać w w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie zmiękły.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)