Translate

wtorek, 12 marca 2013

Faszerowany kurczak pieczony w szampanie


Może danie nie wygląda imponująco ale jest bardzo smaczne w szczególności farsz, a kurczak rozpływa się w ustach. Inspiracją był przepis z książki "Gordon Ramsay's ultimate cookery course". Przepis nieco zmodyfikowałam.






Składniki:
kurczak (w całości)
Nadzienie:
kiełbasa suszona dobrej jakości (ok. jednej dużej laski) lub kabanosy
1 puszka czerwonej fasoli
2 średniej wielkości cebule
3/4 słoika suszonych pomidorów
1/2 cytryny

szampan
4 ząbki czosnku
papryka wędzona lub jak ktoś nie ma może być zwykła
sproszkowane chili (według uznania)
sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i papryką lub po prostu gotową przyprawą do kurczaka
  2. Na patelni podsmażyć kiełbasę, cebulę i suszone pomidory. Dodać fasolę, pokrojone ząbki czosnku i doprawić papryką i chili.
  3. Nadziać kurczaka gorącym farszem, żeby farsz nie wyleciał zatykamy otwór połówką cytryny (miąższem do środka). Jeżeli otwór jest nadal za duży i farsz wypada najlepiej zaszyć go wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1/2 l wody i 1/2 l szampana i wkładamy do niego nafaszerowanego kurczaka (piersiami do dołu). Naczynie przykrywany i wkładamy całość do nagrzanego piekarnika do 180 C na 1 i 1/2 h. Odkrywamy 30 min przed końcem pieczenia i obracamy piersiami do góry tak aby ładnie się przyrumieniły.
  4. Po upieczeniu wyjmujemy farsz z kurczaka do osobnego naczynia i wyciskamy do niego cytrynę. Sosem powstałym z wody, szampana i tłuszczu polewamy farsz (ok. 5-8 łyżkami sosu). Dzielimy kurczaka na części i podajemy z farszem.
Smacznego

Kurczak po wyjęciu z piekarnika





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj