Translate

wtorek, 5 marca 2013

Pizza wiejska z mozzarellą


Moją pizzę piekłam na kamieniu do pizzy, który po nagrzaniu dobrze trzyma ciepło, dzięki temu spód pizzy jest chrupiący.




Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 550
ok. 250 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)
3 łyżki oliwy
20 g świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru


Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów
3 łyżki suszonej bazylii
ząbek czosnku
0,5 łyżeczki chili
sól
pieprz
odrobina cukru

Farsz:
laska suszonej kiełbasy (w tym przypadku była to kiełbasa z sarniny ale można wziąć kiełbasę wieprzową lub zastąpić kiełbaskę salami)
jedna średniej wielkości cebula
garść oliwek jakich kto lubi (ja pomieszałam czarne z zielonymi)
150 g pieczarek
opakowanie mozzarelli
125 g żółtego sera wędzonego

Wykonanie:

Ciasto:
W połowie szklanki wody rozrabiamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy i czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. W dużej misce mieszamy mąkę, oliwę sól. Jak drożdże "ruszą" dodajemy je do reszty składników. Zagniatamy ciasto dodając międzyczasie resztę wody. Ciasto nie może być ani zbyt klejące ani zbyt suche. Ciasto wyrabiamy 10 - 15 min tak aby było elastyczne. Jeżeli ciasto będzie za suche dodajemy jeszcze trochę wody i wyrabiamy, jeśli będzie zbyt mokre (będzie kleiło się do reki dodajemy trochę maki). Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h.

Sos:
Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bazylię, chili i ok. pół łyżeczki cukru (chyba że uważamy że pomidory są wystarczająco słodkie to cukru nie dodajemy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Sos musi się zredukować o połowę lub nawet 2/3 tak aby nie był wodnisty. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Sos mamy gotowy

Pizza:

  1. Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni tak aby cala woda w nich zawarta odparowała.
  2. Ciasto dzielimy na 2 części. Porcja ciasta wystarcza na 2 pizze o średnicy 30 cm. Jedna część ciasta rozwałkowujemy zostawiając grubsze brzegi. Rozwałkowując podsypujemy lekko mąką tak aby się ciasto nie przykleiło do wałka lub latu (stolnicy).
  3. Na gotowe rozwałkowane ciasto nakładamy cebule pokrojoną w kostki, suszona kiełbasę (lub salami), pieczarki i oliwki. Na wierzch sypiemy starty na grubych oczkach żółty ser. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 C na ok. 10 min (jeżeli ktoś piecze tak jak ja na kamieniu do pizzy. Ok. 2 - 3 minuty przed końcem pieczenia układamy na pizzy plastry mozzarelli. Pizze wyjmujemy jak brzegi będą rumiane a ser idealnie roztopiony. 

Ps. Jak ktoś nie posiada  kamienia do pizzy to rozgrzewamy piekarnik do 250 C i pieczemy ok. 10 - 15 min. Tak aby brzegi były ładnie zrumienione, a spód upieczony.
Tak naprawdę dodatki do pizzy i ilość farszu można dowolnie modyfikować wedle indywidualnych upodobań. Pizzę można podawać z sosem czosnkowo-koperkowym przepis tutaj

Polecam takie kombinacje farszu: 
Margarita: sos pomidorowy, mozzarella, salami
Ananasowa: pierś z kurczaka, ananas, cebula, żółty ser
Brokułowa: salami, brokuły, pieczarki, mozzarella

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj