Translate

poniedziałek, 7 lipca 2014

Wódka cytrynówka z miodem (rewelacyjny zdobyczny przepis na nalewkę - wódkę)

W końcu przyszedł czas na przepis dla facetów;-) cała receptura na tak zacny alkohol jakim jest cytrynówka zostały zdobyte na jednej z imprez. Oczywiście serdecznie pozdrawiam Agnieszkę i Krzyśka od których ten przepis mamy:-) Kto wypróbuje ten przepis na pewno nie pożałuje, wszyscy co próbowali są powiem nieskromnie zachwyceni... także do dzieła.

Składniki:
1/2 l spirytusu
6 cytryn
300 ml miodu
400 ml wody


Wykonanie:
  1. Cytryny parzymy we wrzątku ok. 10 min. nastepnie kroimy na pół, wrzucamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 24 h.
  2. Na drugi dzień odlewamy spirytus w którym moczyły się cytryny. Cytryny dokładnie wyciskamy, następnie sok mieszamy z wodą i miodem. Do odlanego spirytusu w którym moczyły się cytryny dodajemy sok z wodą i miodem i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy na 24 h najlepiej do lodówki.
  3. Po 24 h wszystkie składniki się przegryzły i wódeczka gotowa jest do spożycia. Miłego imprezowania:-)
Smacznego
PODPIS


22 komentarze:

  1. przepis sobie zapisuję bo brzmi pysznie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też sobie zrobię.Tylko pominę miód.....no i chyba cytrynę......

      Usuń
    2. mam podobny tez pyszny 1szkl.spirytusu 1 szkl soku z cytryni i 1 szkl.miodu.Wymieszac żeby się przegryzło.Pycha

      Usuń
  2. Też lubię cytrynówkę :) choć moją ulubioną jest nalewka z pigwy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cytrynówka jest znakomita;)
    Zapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. zApisałam przepis.... Jutro nastawiam ... Jeśli bedzie dobra to podzielę się z innymi ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakuje wyśmienicie i głowa nie boli, od dziś na imprezę tylko cytrynówka, polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Cytrynówka zrobiona wg. przepisu smakuje wyśmienicie, wczoraj na imprezie zrobiła furore, każdemu smakowała. Dzięki za przepis, teraz muszę zrobić więcej bo wczoraj zabrakło.

    OdpowiedzUsuń
  7. A jeżeli chcę zrobić z wódki to ta sama proporcja wody i miodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba wyeliminować wodę całkowicie lub dać max 100 ml.

      Usuń
  8. taką cytrynówkę od lat robię -na oko-wlewam 3 setki spirytusu do butelki 0,7l -i zostawiam 2 setki w butelce po spirytusie wyciskam na wyciskarce sok z 4-5 cytryn wlewam mniej więcej proporcjonalnie ten sok przez sitko ustawione na lejku do butelek , miodu też daję do smaku -mniej niż 1/4 słoika litrowego rozpuszczam z małą ilością przestudzonej ,przegotowanej wody wlewam przez lejek mniej więcej proporcjonalnie do obu butelek resztę uzupełniam przegotowaną wodą
    do każdej butelki wciskam po 2-3 kawałki skórki bez białego albedo ,ale ja lubię troszkę goryczy więc nie obcinam za dokładnie i gotowe
    tak samo robię np pomarańczówkę wyciskam sok z kilku pomarańczy -ilu chcecie-,przelewam przez sitko ustawione na lejku w butelce,jak ktoś chce może wsypać troche cukru /tu nie daje się miodu/
    to naprawdę nie ma znaczenia czy jest procent mocniejsza czy słabsza każda jest pyszna i niesłychanie aromatyczna i nie musi długo dojrzewać

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam.
    Spirytus 96%? Bo teraz powstało dużo spirytusów nalewkowych - np. Soplica 60%.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem czemu, ale jakaś taka gorzkawa chyba mi wyszła... Tzn. dopiero zmieszałam składniki, ale nie wiem czy tak ma być. Czasami tak herbata gorzknieje od cytryny... Nie wiem czy to wina skórki czy czego? No nic, zobaczę jutro ja się składniki przegryzą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórki, jak nie lubisz gorzkiego posmaku bazuj na wyciśniętym soku zmieszanym z miodem i spirytusem - wtedy zero goryczy.

      Usuń
  11. Z mojego doświadczenia wiem, że najczęściej jest to wina cytryn. Najlepiej jest sparzyć wcześniej cytryny i użyć miodu wielokwiatowego (lub innego słodkiego miodu o pięknym żółtym kolorze)... ale nawet stosując się do tego i tak czasami wychodzi gorzkawy smak... wszystko zależy od cytryn:-/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi niestety tez wyszedl gorzki i kwasny smak i nie ma takiego koloru jak u PANI. Calsc rozcieczylam woda i dsypalam cukru bo nie dalby sie wypic a miod byl naturalny slodki

      Usuń
  12. Czy ta nalewka moze sobie postac dluzej w butelce?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy nalewka gotowa moze sobie postac dluzen w butelce? Czy trzeba od razu spozyc?

    OdpowiedzUsuń
  14. Proponuję zamiast spirytu dodać wódkę , tak około 0,7 l wyjdzie świetna i na pewno nie będzie gorzka - a co ważniejsze bez posmaku spirytu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Gorzkawy smak może być od pestek w cytrynie.Zawsze staram się wydłubać wszystkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda,gorzki smak może być od pestek.Zawsze wydłubuję wszystkie.

      Usuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj