Translate

piątek, 26 kwietnia 2013

Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, brokułami i jajkiem


Tarta jest prosta i szybka w wykonaniu. Idealnie nadaje się na kolację lub szybki obiad. Sprawdza się również dla niespodziewanych gości.




Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
20- 30 dkg wędzonego boczku lub szynki
2 cebule
1 brokuł

6 - 7 jajek
Dodatkowo:
forma do tarty 26 -28 cm

Wykonanie:
  1. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni
  2. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, następnie kładziemy na niego cisto francuskie (tak aby odrobinę wystawało poza formę). Na ciasto wykładamy podsmażony boczek i układamy małe różyczki brokułów. W wolne miejsca rozbijamy jajka (nieroztrzepane!). Doprawiamy solą i pieprzem 
  3. Całość przykrywany drugim płatem ciasta. Boki ciasta dociskamy do siebie widelcem tak aby się połączyły, a nadmiar ciasta przycinamy nożem. Ciasto delikatnie nakłuwamy starając się nie przebić żółtek. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C na 30-35 min. (na środkową półkę)
Smacznego
PODPIS



6 komentarzy:

  1. uważam, że zawsze warto mieć w lodówce porcję ciasta francuskiego;))

    OdpowiedzUsuń
  2. witam!
    zapraszam do wziecia udziału w akcji "dieta w mukowiscydozie" przepis ten idealnie się nadaje! i wygląda perfekcyjnie!

    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/dieta-w-mukowiscydozie

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł :) Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do zabawy nominowani liebster award : http://kulinarnezycie.blogspot.com/2013/04/liebster-award-wyroznienie-dziekuje.html

    OdpowiedzUsuń
  5. http://kobieceinspiracje.pl/10236,tarta-z-ciasta-francuskiego-z-boczkiem-brokulami-i-jajkiem.html a czy to nie plagiat od Was? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak i wiele innych przepisów... dzięki za info

      Usuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj